Asid Folic Dan Kalsium Yang Banyak Membantu Masalah Anemia Ibu Hamil

Anemia bukan lagi penyakit yang asing. Hampir semua ibu hamil akan mengalami masalah anemia disebabkan bayi menyerap nutrisi daripada si ibu. Banyak risiko negatif bila anemia tidak diatasi dengan segera. Good news, anemia boleh diatasi dengan menjaga pemakanan. Untuk lebih mudah, boleh saja amalkan makanan tambahan.


Selalu masa saya mengandung dulu, saya amalkan asid folic dan kalsium ini saja untuk bantu masalah hb rendah saya. Bila hb saya cecah 10.5 g/dl pada minggu ke 32, saya terus amalkan asid folic dan kalsium ini untuk naikkan balik hb saya. Syukur pada minggu ke 40 ketika melahirkan anak kedua, bacaan hb saya 12 g/dl.


Asid folik yang saya amalkan ini mengandungi 8 jenis Vitamin B lengkap. Selain atasi masalah anemia, asid folik ni juga bantu untuk cegah stress. Boleh terus diamalkan selepas bersalin untuk mengatasi masalah baby blues.

Kalsium yang saya amalkan ini pula, selain mengatasi masalah anemia. Ia juga membantu mengatasi sembelit dan insomnia. Biasanya, anemia juga berpunca bila ibu ada masalah tidak cukup tidur. Dengan kalsium ni, bolehlah dapatkan tidur yang lebih lena.

Artikel berkaitan: Set Hamil Atasi Masalah Anemia

Semoga info ini memberi manfaat. xx


Luv,
Brigett Rusx.
Pengedar Sah Shaklee Malaysia Sejak 2013.
Facebook: Brigett Rusx
Instagram: @cikanggurdotcom