Getaway: 2 Days 1 Night at Borneo Beach Villas

Bila rasa diri ni kurang inspirasi, mulalah tangan tu scroll internet mencari tempat bercuti. Nampak promo Nexus Karambunai di Facebook kawan tapi bila search, lain pula yang saya booking. Haha! Kadang-kadang kena juga pergi bercuti biarpun cuma 100km jauh dari rumah saja. Bagi kepala tu rasa ringan sikit.

Getaway: 2 Days 1 Night at Borneo Beach Villas

Eleh~ surirumah jak pun kan kenapa pula pandai stress? Hehe~ surirumah la yang paling stress di dunia. Sudahlah teda gaji, kerja berlambak nda pandai habis-habis. Kalau nda percaya bolehlah apply kerja jadi surirumah. 😀😀

Borneo Beach Villas ni ada 2 jenis. Ada apartment ada juga villa. Saya ambil yang apartment saja sebab saya rasa villa ni terlalu besar pula untuk 2 dewasa dan 2 budak kecik di bawah umur 5 tahun. Villa ni dia ada 2 bilik dan ada pool sendiri tepi villa tu. Memang cantik. Comel sangat. Kalau mau buat family day sini pun sangat digalakkan.

Apartment kami pula ada 1 bilik saja dan 2 kamar mandi. 1 kamar mandi tu ada jacuzzi bathtub, ada juga sauna yang 1 itu kamar mandi biasa saja. Saya suka betul design dalam tu apartment. Kalau beli apartment nanti bolehlah design macam tu. Simple, selesa dan menarik. Husband pun suka.. siap cakap "Kalau ada rumah macam ni pun saya puas hati sudah." Makanya, belilah kita rumah ahhaa!

Day 1: Check In & Bathtub Moment Anak-Anak


Pemandangan dari balkoni apartment waktu hujan petang tu.

Hari pertama di Borneo Beach Villas, selepas siap urusan di bandar Kota Kinabalu kami terus check in. Masa check in jam 3 petang. Waktu tu hujan. Adalah staff dia ni sambut kita dengan payung. Saya pula rasa bersalah dengan staff ni, awkward pun ada juga. Terbaiklah service Borneo Beach Villas!

Lepas check in, kami terus masuk apartment. Urusan check in sangat pantas dan tuntas. Cek nama, sign sana sini lepas tu boleh check in sudah. Sebab sudah buat full payment melalui www.agoda.com kan.. tu sebab tiada lagi urusan bayar membayar ni.

Bathroom kecil.

Dapur apartment. Lengkap dengan peralatan dapur kecuali rice cooker hehe

Ruang dapur. Comel kan!


Ruang tamu yang simple tapi memuaskan.

Ryo enjoy tengok tv di ruang tamu.

Sampai apartment, anak-anak yang paling happy. Dorang terus serbu bilik dan bathtub tu. Mau rendam-rendam bilang dorang. Mau bawa pigi mandi pool pula hujan. Jadi husband bersihkan bathtub dan mula kumpul air. Sementara tunggu air penuh dalam bathtub, anak-anak main kejar-kejar dalam apartment.

Bathroom yang bersambung dengan master bedroom ada jacuzzi bathtub.

Ini pula sauna dalam bathroom.

Bolehlah adjust suhu tu mau macam mana.

Bagi penuh bathtub dulu.

Nda perlulah bawa berus gigi, sabun dan shampu kalau mau bermalam di sini. Berus gigi yang disediakan pun lembut jak.. nda buat gusi berdarah.. haha

Ryo cakap sofa tu atuk dia punya 😂😂

Cermin slide tu boleh buka, tapi masih selamat untuk kanak-kanak sebab ada penghalang.

View dari katil.

Boleh tengok isi dalam almari tu. Tuala extra banyak sangat. Terbaik!

Sambil anak-anak siok main dalam bathtub, saya ambil kesempatan bagi siap kerja dulu sambil tengok anak-anak bermain. Syukurlah boleh perhati dorang dari katil saja. Husband pula di ruang tamu tengok tv. Lepas anak-anak puas berendam, kami keluar pegi cari makanan. Beli instant food saja. Sebab ada juga oven, kettle dan fridge di apartment. Bolehlah drive di pekan berdekatan, pekan Salut atau Indah Permai.

Bolehlah perhati dua beradik tu berseronok sambil siapkan kerja.

Lepas siap makan, bagi anak-anak tidur awal sikit sebab besok pagi tu jam 7 pagi kena bangun sudah untuk pegi breakfast. Lepas anak-anak tidur, saya pun rehat awal lepas menikmati me-time saya yang 30 minit saja ahhaa!

Tidur dengan selesa. Memang katil tu selesa sangat.

Day 2: Beach & Pool Moment

Pemandangan jam 7 pagi dari master room.

Tepat jam 6:30 pagi saya bangun. Kemas sikit-sikit baru bagi bangun anak-anak dan husband jam 7 pagi. Kami bertolak dari apartment pegi restaurant jalan kaki jak. Tidak jauh juga, adalah dalam 100 meter. Anak-anak enjoy berjalan awal pagi, tapi husband kurang berminat hahaha!

Senaman ringan awal pagi. Jom pegi makan breakfast!

Sampai di restaurant, staff minta tengok kunci apartment. Lepas cek nombor kunci, boleh makan sudah. Makanan percuma, ambillah sebanyak yang mampu ditelan. Hehe..

Makanan 4/5. Okaylah sedap juga. Service staff tip top!

Lepas siap breakfast, kami balik apartment kejap. Sekarang, ready sudah mau pigi pantai. Anak-anak punyalah excited. Pantai tu dalam 50-80 meter seja dari apartment. Dari balkoni pun boleh nampak. Sampai di pantai, anak-anak terus masuk dalam air. Ryo sebelum ni pernah pegi pantai juga cuma masa tu dia baru 2 tahun rasanya. Rev pun memang nda pernah jejak kaki di pantai. Pergi pantai dulu di Melinsung pun masa tu dia baru 7-8 bulan.

Hati-hati tau sebelum masuk laut.

Baca dulu.

Air laut bersih. Pantai bersih!! Pasir putihhhhhhh!!!!

Ready sudah tu mau masuk laut.

Tapi yang satu ni masih sibuk korek-korek pasir pula..

Okay. Jom join dorang daddy sama Rev!

Husband bawa anak-anak masuk laut jauh sikit dari pantai. Tapi bila saya nampak obor-obor, saya terus minta husband bawa anak-anak balik pantai. Obor-obor kecil saja. Tapi saya ni ada pengalaman pernah kena sengat obor-obor, adalah traumanya tu sikit. hahaha!

Jernihnyaaaaa air laut!

Anak-anak pun enjoy.

Pengalaman pertama masuk laut kan Rev~

Yang adik ni mau rehat dulu.. abang dia tu macam nda pandai habis tenaga ahhaha

Bestkan Rev. Hilang stress kannn hahaha

Bila anak sudah puas mandi di pantai, matahari pun makin terik. Kami pindah pula pegi pool. Siram badan dulu sebelum terjun dalam pool. Ryo sendiri mau belajar berenang, Rev pula masih takut air. Biasalah pertama kali kan ahhaa.. Bagi anak main lama sikit di pool.

Pool pun memang mesra dengan kanak-kanak. Tapi ibubapa kena perhati juga anak-anak tu..

Mandi laut, mandi pool. Puas hati dorang ni..

Mak pun mau relek kejap


Dalam jam 10 lebih gitu kami naik balik pegi apartment. Lepas packing barang-barang, kami pun check out. Masa check out jam 12 tengah hari.

Review Borneo Beach Villas

Overall, saya dan husband bagi 4/5 untuk Borneo Beach Villas ni.

Kami suka:
  • The whole apartment. Bersih, mesra kanak-kanak, luasssssss untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak.
  • Kawasan sekeliling bersih.
  • Service tip top!
  • Staff friendly.
  • Pool bersih.
  • Pantai bersihhhhh!
  • Air laut crystal clear! Boleh nampak ikan! Nampak obor-obor! 😆

Yang kami nda suka, satuuuuu seja:
  • Line internet macam tuttttttttt. Hahaha! Sebab apartment tiada wifi, line Digi dan Maxis pula sandi. Odoiii.. tapi masih boleh bawak bersabar la. Tapi kalau pegi sini untuk free dari gadget, tiada masalah. Hehe..
View dari pantai.

Kalau mau bercuti sini, at least bagilah 2 malam. Sebab kalau saya sendiri pun 1 malam macam nda cukup. Sampai sekarang pun Ryo masih tagih bila mau pigi beach balik dibilang. 😆 Tapi memang akan repeat lagi bermalam di sini next time. Syukur masa promo tu kami bayar RM289 saja untuk apartment include breakfast. Murah! Sangat Berbaloi!


Bolehlah tengok short video kami di Borneo Beach Villas. Feel free to share this entri. xoxo

Luv,
Brigett Rusx
#chibimomgetaway