5 Kelebihan Yang Menakjubkan Bakal Kita Nikmati Semasa Bulan Puasa

Berpuasa merupakan amalan wajib untuk golongan Muslim, tapi ada juga sesetengah golongan Non Muslim mengamalkan ibadah puasa, ada juga yang buat suka-suka untuk kekalkan kesihatan mereka. Macam saya sendiri pun amalkan puasa dalam masa yang sama saya detox juga. Bayangkan kita rasa lebih bertenaga dan menikmati pelbagai manfaat kesihatan tanpa perlu mengira kalori atau mematuhi pelan pemakanan yang ketat. Banyak kajian menyarankan berpuasa berselang secara berkala baik untuk kesihatan.


5 Kelebihan Yang Menakjubkan Bakal Kita Nikmati Semasa Berpuasa.


1. Jumpstart Sistem Kita

Kajian mencadangkan bahawa berpuasa membalikkan suis penjanaan semula. Ia membantu sel-sel stem untuk membina dan menjana semula sistem, membuang sel-sel yang rosak. Kesannya, badan kita berfungsi lebih cekap dan dapat mengawal jumlah keradangan dalam tubuh.

2. Menggalakkan Penurunan Berat


Dengan berpuasa dan amalan pemakanan sihat, pengambilan kalori akan menurun. Jika kita mengekalkan tabiat makan biasa, kita berkemungkinan akan makan sedikit bagi mengurangkan berat badan. Sewaktu kita berpuasa, tubuh kita akan mendapat sumber tenaga daripada lemak. Galakkan pembakaran lemak dan pencernaan yang lebih baik dengan berjalan selepas makan setiap hari.

3. Menggalakkan Tahap Gula Dalam Darah Yang Lebih Sihat

Bila badan kita mendapat terlalu banyak karbohidrat dan gila, ia membuka jalan untuk pelbagai penyakit kronik termasuk diabetes. Manakala semasa berpuasa, tubuh kita menggunakan simpanan glukosa untuk tenaga, menghasilkan tahap gula darah yang lebih rendah, memberi manfaat kepada kita melalui proses ini. 

4. Melambatkan Proses Penuaan

Mitokondria memiliki fungsi yang sangat penting iaitu menghasilkan tenaga. Ia merupakan rumah kuasa dalam sel kita yang berubah bentuk mengikt tenaga memecah karbohidrat serta asid lemak lalu memberikan tenaga kepada sel. Dengan berpuasa, kita menggunakan tenaga yang lebih rendah dan dapat mengekalkan kapasiti mitokondria untuk masa yang lebih lama.

5. Membantu Membersihkan Kulit


Berikan badan kita rehat yang panjang dari mencerna makanan bagi membolehkan badan kita detoksifikasi sendiri. Puasa membantu badan membuang kotoran dan toksin serta mengawal fungsi organ-organ lain. Kesannya, ia memberi tumpuan kepada tenaga regeneratif pada sistem lain. Salah satunya adalah peningkatan dalam kesihatan kulit kita. Kekal muda, jelita dengan YOUTH, revolusi penjagaan kulit untuk memperbaharui, menghasilkan semula dan menyuburkan kulit kita.

Oleh itu, adalah sangat digalakkan untuk kita berpuasa. Tidak kira kita Muslim ataupun tidak sebab kajian telah menunjukkan berpuasa ini baik untuk kesihatan. Semoga tips ini memberi manfaat kepada anda. xx

Luv,
Brigett Rusx.
Pengedar Sah Shaklee Malaysia Sejak 2013.
Facebook: Brigett Rusx
Instagram: @cikanggurdotcom