5 Bahan Rumah Untuk Merawat Parut Jerawat

Bila dengar saja parut jerawat, semua orang pun rasa takut kan? Apa lagi kalau kulit sudah rosak disebabkan parut jerawat ni. Ada beberapa jenis parut jerawat yang kita perlu tahu. Tapi jangan risau, kita boleh rawat masalah parut jerawat ini dengan hanya menggunakan bahan-bahan di rumah. Siapa sangka parut jerawat ini boleh dirawat tanpa perlu menggunakan laser.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat


1. Lidah Buaya (Aloe Vera)


Lidah buaya memang sangat popular dengan fungsinya yang boleh mencantikkan kulit. Bila sebut saja pasal masalah jerawat atau parut jerawat mesti orang akan suggest lidah buaya. Lidah buaya yang bersifat lembut ini berfungsi untuk menghilangkan parut jerawat secara beransur-ansur.

Mama saya pun pernah bagitau, beliau sapu lidah buaya di muka bapa untuk kurangkan parut jerawat dan memang berkesan. Cuma parut tu tidaklah hilang 100%.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat

2. Baking Soda


Baking soda juga dikenali sebagai natrium bikarbonat. Kalau ibu-ibu yang biasa buat kek ni mesti ada baking soda dalam dapur kan. Baking soda juga merupakan bahan yang boleh menghilangkan parut jerawat.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat

Baking soda ni masuk dalam pori kita dan akan membersihkannya untuk menghalang jerawat baru naik. Pastikan guna moisturizer selepas cuci muka tau sebab baking soda buat kulit kita kering.

3. Bedak Sejuk


Hah! Siapa tidak tahu bedak sejuk yang sangat popular ni. Bedak sejuk digunakan secara tradisional untuk kesihatan kulit muka. Ia menyerap segala minyak dan mengosongkan pori yang mana antara punca utama jerawat terjadi.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat

4. Madu


Madu memang sangat dikenali sebagai raja segala makanan. Tapi di pasaran sekarang ini kebanyakan madu yang dijual adalah madu yang sudah diproses. Kebanyakannya khasiat perubatannya sudah hilang. Dapatkan madu asil untuk hasil yang lebih berkesan.

Brigett biasa campur Vitamin C dengan madu untuk dijadikan mask. Jerawat cepat kecut dan parut jerawat pun tidak sempat jadi tau. Best sangat.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat

5. Vitamin E

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat

Cara paling mudah adalah mengalamkan Vitamin E untuk penjagaan kulit. Vitamin E memang berkesan untuk menghilangkan parut jerawat dengan lebih berkesan dan lebih cepat. Vitamin E lebih baik diambil dengan selenium kerana mereka ni memang bestfriend. Tidak boleh dipisahkan. Oleh itu, untuk memilih Vitamin E yang terbaik, pilihlah yang memang Vitamin E tersebut mengandungi selenium.

Brigett suka guna Vitamin E Shaklee untuk dijadikan mask. Sudah tersedia dalam bentuk capsule, tinggal koyakkan dan sapu atas muka. Boleh makan juga untuk kesihatan dalaman. Vitamin E Shaklee mengandungi selenium. Tidak perlu lagi kita ambil Vitamin E dan selenium berasingan.

5-bahan-rumah-untuk-merawat-parut-jerawat


Selain 5 bahan ni, boleh juga kita guna set penjagaan kulit yang 100% semulajadi dan berkesan untuk masalah parut jerawat ni. Ada customer Brigett guna set penjagaan kulit ni, parut jerawatnya hilang 80% selepas 14 hari. Dalam entri Brigett sebelum ini ada Brigett share "Petua Hilangkan Parut Jerawat Dalam Masa 14 Hari".

Luv,
Brigett Rusx
pengedar-shaklee-youth-seluruh-malaysia