5 Jenis Buah-Buahan Tinggi Kandungan Collagen Yang Mampu Mengurangkan Masalah Parut Jerawat

Tahukah anda? Kandungan collagen dalam badan berkurang mengikut usia kita. Bila collagen dalam badan berkurang, keanjalan kulit akan hilang dan kulit akan menjadi kendur, pembentukan garis-garis kedut timbul pada bahagian mata dan dahi. Selain itu, tulang dan sendi kita juga akan menjadi lemah akibat daripada kekurangan collagen. 

Pembentukan parut jerawat juga disebabkan oleh kekurangan collagen dalam badan yang mana tisu tidak mampu menutupi keseluruhan luka jerawat. Oleh itu sangat penting untuk kita mengamalkan makanan seperti buah-buahan yang tinggi kandungan collagen.

5 Jenis Buah-Buahan Tinggi Kandungan Collagen Yang Mampu Mengurangkan Masalah Parut Jerawat


1. Jambu Batu

Setiap 100 gram jambu batu, ia mengandungi 228mg Vitamin C. Ini menunjukkan 2 kali ganda keperluan Vitamin C yang diperlukan dalam masa sehari. Vitamin C adalah perangsang kepada penghasilan collagen dalam badan. Jambu batu juga merupakan salah satu sumber serat dan Vitamin A yang terbaik.

2. Kiwi

Dalam setiap 100 gram buah Kiwi mengandungi 92.7mg Vitamin C. Kiwi merupakan buah yang mengandungi vitamin dan mineral yang sangat banyak untuk memenuhi nutrisi dalam tubuh kita.

3. Laici

Laici bukan saja mampu membekalkan collagen kepada tubuh kita, ia juga mampu meningkatkan imun badan kita dan melindungi tubuh kita daripada mudah diserang virus dan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit. Setiap 100 gram laici mengandungi 71.5 mg Vitamin C.

4. Betik

100 gram betik mengandungi 61.8mg Vitamin C. Buah betik sangat mudah ditanam. Buah betik juga mengandungi collagen dan sangat bagus untuk sistem pertahanan badan.

5. Strawberi

Strawberi yang berwarna merah ini menunjukkan ia tinggi dengan antioksidan. Vitamin C dalam setiap 100mg buah strawberi sebanyak 58.8 mg ini mampu mencantikkan kulit dengan collagen yang dihasilkan untuk tubuh kita.

Kita tahu semakin tinggi kandungan Vitamin C dalam buah-buahan, semakin tinggi peluang untuk collagen dalam badan kita dirangsang sehabis baik. Untuk dapatkan kulit cantik seperti kulit bayi, boleh amalkan buah-buahan ini sekerapnya. Brigett ada kongsikan cara untuk hilangkan masalah parut jerawat dalam entri ini "Testimoni Pengguna Skin Care 100% Semulajadi".

Semoga entri ini memberi manfaat.

Luv,
Brigett Rusx.

Cara Hilangkan Parut Jerawat Lama Dengan Mudah .


Semua orang pun mau kulit muka licin macam telur rebus kan? Hah.. Siapa nda mau kulit muka licin. Licin dan gebu macam kulit baby. Hari ini suka sangat Brigett mau kongsikan cara untuk dapatkan kulit muka licin ni tanpa bajet mahal-mahal. Murah dan selamat pula tu.

BAGAIMANA YOUTH SKIN CARE SHAKLEE DAPAT BANTU MASALAH PARUT JERAWAT TERUK?




Inilah testimoni pengguna YOUTH Skin Care secara konsisten selama 14 hari. Hanya sapu YOUTH Skin Care atas muka kita setiap hari, parut jerawat teruk berkurang sangat ketara kan? Ini baru penggunaan selama 14 hari tau, macam mana kalau diteruskan selama-lamanya? Tidak mustahil kulit muka boleh bebas dari masalah parut jerawat teruk kan?

Baca: Info Lengkap Tentang YOUTH Skin Care


Apa yang istimewanya YOUTH Skin Care ini?

Sudah tentu kandungannya yang sangat special. YOUTH Skin Care ini mengandungi Muscadine Grape yang mana ia sangatlah terkenal dengan manfaatnya yang boleh melambatkan penuaan. Belum ada dalam mana-mana skin care lagi tau yang mengandungi Muscadine Grape. Tidak hairanlah parut jerawat lama pun boleh hilang dari muka kita.

Banyak lagi testimoni pengguna YOUTH Skin Care ni sebenarnya. Ada Brigett kongsikan dalam entri ini:


Untuk dapatkan Set YOUTH® boleh hubungi Brigett di http://brigettrusx.wasap.my atau call/sms di 012 889 5717.

Luv,
Brigett Rusx
Your Trusted YOUTH® Skincare Distributor.

Cara Kurangkan Parut Jerawat Dengan Mudah Dan Berkesan Dalam Masa 13 Hari


Pandai juga trauma kalau parut jerawat tidak pandai hilang kan? Apa lagi kalau parut tu dalam sampai muka kita jadi macam kawah bulan. Kebiasaan jerawat yang disebabkan oleh jerawat ini dipanggil sebagai parut atrofi.


Parut atrofi ini disebabkan masalah kekurangan collagen. Bila jerawat kita dipicit dan ia menjadi luka, parut itu tidak dapat sembuh kerana kulit kita mengalami masalah kekurangan collagen. Tisu yang dihasilkan untuk menutupi luka tersebut tidak mencukupi. Ada yang mengalami masalah parut atrofi ini bertahun-tahun kerana tidak tahu bagaimana untuk mengatasinya.

TESTIMONI PENGGUNA YOUTH SKIN CARE 


Nampak sangat perubahan pada parut jerawat kan. Ini penggunaan selama 13 hari, bagaimana pula jika diteruskan sampai bila-bila? Mestilah kulit muka gebu macam kulit bayi! 😍 YOUTH Skin Care ini bantu merangsang pembentukan collagen pada kulit kita. Brigett sendiri pakai pun memang rasa sangat kesannya pada kulit. Bukan luaran saja, dalam kulit kita pun terasa juga perubahan positif.

Kenapa YOUTH Skin Care ini sangat hebat kesannya? Bolehlah baca lebih detail tentang YOUTH Skin Care dalam entri Brigett di "YOUTH Skin Care Terbukti Berkesan, Semulajadi dan Selamat Secara Klinikal"

Untuk dapatkan Set YOUTH® boleh hubungi Brigett di http://brigettrusx.wasap.my atau call/sms di 012 889 5717.

Luv,
Brigett Rusx
Your Trusted YOUTH® Skincare Distributor.

3 Jenis Parut Muka Yang Anda Perlu Tahu!


Selain masalah jerawat dan masalah jeragat, parut jerawat juga adalah salah satu masalah kulit yang paling ditakuti oleh setiap wanita. Kadang-kadang ada wanita yang tidak berani sentuh jerawat sebab tidak mahu jerawat tersebut meninggalkan parut. Ahh~ Tidak kiralah wanita.. Lelaki pun takut juga kalau ada parut jerawat atas muka kan?

Sebelum kita mengambil langkah untuk mengatasi masalah parut ini, apa kata kita kenal dahulu parut jerawat pada muka kita.. baru senang nak ambil langkah mengatasi. *wink*

PARUT HIPERTROFI


Parut hipertrofi ini terjadi selepas penyembuhan luka yang disebabkan penghasilan tisu yang berlebihan. Parut ini biasanya akan timbul dan muncul pada paras kulit di sekelilingnya, tetapi ia kekal pada kawasan yang asalnya cedera sahaja. Risiko untuk parut ini timbul bila ia diserang jangkitan dan imobilisasi luka yang tidak mencukupi.

PARUT KELOID


Keloid adalah parut yang membesar secara berlebihan. Ia akan muncul beberapa kali biarpun selepas luka sembuh. Bila tisu penghubung dihasilkan terlalu banyak, parut akan membesar sehingga melampaui luka dan akan merebak ke kawasan kulit sihat. Parut keloid akan menjadi lebih besar daripada kecederaan asal.

Parut pada tubuh dengan bahagian kulit yang tegang akan mudah menyebabkan pembentukan parut keloid. Keloid akan lebih kerap berlaku bila kita mempunyai keturunan genetik yang mudah terdedah pada keloid. Ia juga berlaku 10 kali lebih kerap ke atas mereka yang berkulit gelap.

PARUT ATROFI


Parut atrofi ini tenggelam sedikit sahaja pada permukaan kulit. Ia menunjukkan berlakunya kekurangan collagen pada kulit kita. Tisu parut akan menutupi luka tetapi tisu yang dihasilakan tidak mencukupi untuk memenuhkan kawasan yang rosak dengan sepenuhnya. Biasanya parut ini berlaku selepas kulit mengalami jerawat atau cacar air.

Bila kita tahu jenis dan kenapa parut ini boleh berlaku, mudahlah kita untuk mengatasi masalah ini. Untuk mengatasi masalah jerawat dan kesan boleh nampak dalam masa 2 hari, Brigett ada kongsikan di "Day #2: Review YOUTH Skin Care". Untuk mengatasi masalah jeragat dalam masa sebulan tanpa laser, Brigett ada kongsikan dalam entri ini "Cara Kurangkan Jeragat Dalam Masa Sebulan Tanpa Laser".

Semoga entri ini bermanfaat.

Luv,
Brigett Rusx.

Tips Cuka Epal Cider Bantu Atasi Masalah Jeragat


Pengambilan cuka epal cider ini sangatlah popular di Amerika Utara dan sekarang ia sudah tersebar luas ke benua-benua termasuklah benua Asia. Cuka epal cider ini berfungsi sama seperti astringen untuk mengeluarkan minyak berlebihan daripada kulit kita. Ia juga mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-bakteria untuk mengawal masalah jerawat.

Tahukah anda? Cuka epal cider ini boleh membantu dalam mengurangkan masalah jeragat. Ada beberapa faktor jeragat boleh terjadi dan Brigett ada kongsikan info itu dalam entri ini "3 Punca Jeragat Yang Mempercepatkan Penuaan". Tapi jangan risau, dengan bantuan cuka epal cider ini, kita boleh kurangkan masalah jeragat kita secara semulajadi tanpa laser.

Untuk mengurangkan masalah jeragat menggunakan cuka epal cider ini, boleh ikut langkah-langkah ini.

PILIHAN PERTAMA:
  1. Campur satu sudu cuka epal cider dalam satu cawan air suam.
  2. Dengan menggunakan kapas muka, biarkan ia berada di atas muka kita selama 10 minit.
  3. Bilas muka dengan air bersih.
PILIHAN KEDUA:
  1. Campurkan cuka epal cider dengan tepung jagung. Nisbah 1:3.
  2. Sapu pada muka.
  3. Biarkan selama 15 hingga 20 minit.
  4. Bersihkan muka dengan tuala yang direndam dalam air suam.
  5. Bilas muka dengan air sejuk untuk menutup liang pori.
Boleh amalkan cara ini 3 hingga 5 kali seminggu sehinggalah kita dapat result yang kita mahu. Pastikan anda membeli cuka epal cider yang bertulis "With The Mother". Selain menggunakan cuka epal cider ini, boleh juga kita merawat jeragat tanpa laser. Brigett ada kongsikan tips itu dalam entri ini "Cara Kurangkan Jeragat Dalam Masa Sebulan Tanpa Laser".

Selama mencuba!


Luv,
Brigett Rusx.

Cara Kurangkan Jeragat Dalam Masa Sebulan Tanpa Laser


Dalam entri Brigett sebelum ini, Brigett ada kongsikan Punca Jeragat Yang Mempercepatkan Penuaan. Bila kita sudah tahu punca terjadinya jeragat, mudah bagi kita untuk menangani masalah ini. Dalam entri kali ini pula, Brigett ingin berkongsi cara untuk kurangkan jeragat dalam masa sebulan saja tanpa lakukan laser. Macam mustahil, tapi tiada yang mustahil. Benda ni kita boleh kurangkan secara semulajadi. 😉

Seorang pengguna YOUTH skin care menggunakan skin care ini selama 28 hari secara konsisten dan didapati, jeragat pada muka beliau berkurang sangat ketara. Klik link ini untuk dapatkan info lengkap tentang YOUTH Skin Care.


Inilah hasil menggunakan YOUTH skin care secara konsisten selama 28 hari. Belum sampai sebulan tapi jeragat nampak perubahannya. Kulit nampak lebih tegang, lebih cerah, jeragat pada pipi sebelah kanan berkurang. Ramai yang cakap jeragat antara masalah kulit yang paling susah diatasi, tapi dengan YOUTH skin care tiada yang mustahil. Sebab YOUTH skin care bukan skin care yang menjalani kajian 3 hingga 5 tahun, tapi 8 tahun kajian dijalankan ke atas YOUTH skin care sebelum  ia mula dilancarkan.


Apa yang menarik tentang YOUTH skin care ini, Shaklee cipta Age Defense Mineral Moisturizer SPF50 khas untuk orang-orang di Malaysia. Kenapa SPF50? Bukankah itu terlalu tinggi? Menurut Vice President Beauty Research and Development Shaklee Corporation Chris Kyrou, selepas mereka membuat kajian, didapati matahari di Malaysia adalah sangat tinggi jika dibandingkan dengan negara Barat. Kita tahu matahari juga adalah salah satu punca terjadinya jeragat.

Untuk dapatkan Set YOUTH® boleh hubungi Brigett di http://brigettrusx.wasap.my atau call/sms di 012 889 5717.

Luv,
Brigett Rusx
Your Trusted YOUTH® Skincare Distributor.

3 Punca Jeragat Yang Mempercepatkan Penuaan


Jeragat atau melasma adalah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya. Masalah ini pasti dialami oleh setiap orang tanpa mengira peringkat usia. Jeragat adalah masalah kulit yang paling ditakuti oleh wanita kerana kulit kita akan dipenuhi oleh tompok-tompok hitam malah tona kulit juga akan menjadi tidak sekata.

Ada 3 punca jeragat Brigett ingin kongsikan dalam entri hari ini.

1. Matahari



Matahari mengandungi sinar UVA dan UVB yang mana ia adalah punca sel kulit kita rosak. UVB merosakkan sel yang ada pada permukaan kulit kita, manakala UVA pula akan menyerang sel di bawah kulit kita. Sinar UV ini bukan saja menyebabkan jeragat malah ia juga boleh menyebabkan kita mengalami masalah kanser kulit.

2. Kehamilan



Biasanya ibu hamil akan melalui masalah perubahan hormon dan masalah ini menyebabkan ibu hamil mengalami banyak masalah kulit. Antara masalah kulit yang akan dialami oleh ibu hamil adalah jerawat, kegatalan, kulit pecah, kulit terlalu kering, ekzema dan jeragat. 

Kebiasaan jeragat akan hilang selepas ibu bersalin tapi kebanyakan juga ibu akan terus mengalami masalah jeragat ini. Oleh itu, adalah sangat disarankan ibu hamil mengambil nutrisi yang mencukupi untuk memastikan kulit sentiasa dalam keadaan sihat. 

3. Rawatan Hormon


Banyak kajian menunjukkan ramai wanita yang menjalani rawatan hormon akan mengalami masalah jeragat. Antara rawatan hormon yang menyebabkan kehadiran jeragat adalah dengan mengambil pil perancang. Rawatan ini menyebabkan hormon akan terganggu dan tidak stabil. Ramai juga pelanggan saya mengadu muka berjeragat selepas mengambil pil perancang kehamilan.

Semoga info ini memberi manfaat kepada para pembaca blog Brigett.

Luv,
Brigett Rusx.

3 Cara Mudah Tingkatkan Kesuburan Untuk Cepat Hamil


Banyak sangat sebenarnya punca ketidaksuburan pasangan suami isteri. Bukan wanita saja yang ada masalah ketidaksuburan tau, lelaki juga ada masalah ketidaksuburan. Bila kita tidak menjaga kesihatan dalam kita, badan kita akan kekurangan nutrisi. Badan yang kekurangan nutrisi sukar untuk menghasilkan sel-sel yang sihat. Itu sebab kita kena jaga kesihatan dalam sebelum merancang untuk menimang cahaya mata.

Di sini Brigett kongsikan 3 cara untuk tingkatkan kesuburan.

1. Mengekalkan Berat Badan

BMI (Body Mass Index) kenalah normal dan kekalkan BMI anda. Berat badan berlebihan ataupun underweight antara faktor yang memainkan peranan penting untuk menentukan tahap kesuburan wanita dan lelaki. Tapi masalah ini jarang sangat diambil peduli. Dengan berat badan yang seimbang, tahap kesuburan suami isteri dapat ditingkatkan. Ia juga membantu untuk pasangan hamil dengan mudah dan cepat.

Jadual bacaan BMI

Cara kira BMI


2. Minuman Yang Anda Minum


Minum terlalu banyak kopi dan alkohol mampu merosakkan tahap kesuburan lelaki dan perempuan. Minum 5 cawan kopi dalam masa sehari boleh menyebabkan kemerosotan tahap kesuburan. Terhadkan pengambilan kopi dalam masa sehari. Jika ambil secawan kopi sehari tidak menjadi masalah.

Minum 2 botol alkohol sehari boleh menyebabkan tahap kesuburan turun sebanyak 60%. Mengambil minuman beralkohol semasa hamil akan menyebabkan risiko bayi mengalami kecacatan serius semasa lahir.

3. Berhenti Merokok


Merokok juga antara punca ketidaksuburan berlaku. Merokok menyebabkan kerosakan pada sel ovum wanita. Manakala untuk lelaki pula, merokok akan menyebabkan penghasilan sperma yang tidak banyak dan juga boleh menyebabkan kerosakan DNA.

Adalah sangat disarankan untuk berhenti merokok sebelum anda merancang untuk hamil. Merokok waktu hamil akan meningkatkan risiko keguguran.

Dengan 3 cara mudah ini, bolehlah kita tingkatkan kesihatan dalaman kita dahulu sebelum merancang untuk dapatkan cahaya mata. Di sini ada Brigett kongsikan "Cara Mudah, Cepat dan Semulajadi Untuk Dapatkan Anak Sejurus Sahaja Selepas Berkahwin" 

Semoga entri ini memberi manfaat.

Luv,
Brigett R.

Cara Untuk Hamil Dengan Mudah dan Semulajadi Selepas Kahwin.


Best bila kita dengar customer kita bagi feedback yang mengembirakan, terutama bila customer bagi tau dia berjaya hamil dengan produk Shaklee. YAY! Gembira sangat Brigett bila baca chat customer. Customer Brigett ni baru kahwin tahun lalu, sekarang sudah hamil 6 minggu. Bestnya expecting first baby. Selepas dia tahu dia pregnant, dia terus ambil Set Hamil dengan Brigett.

Banyak sangat punca ketidaksuburan ni berlaku. Selalunya berkaitan dengan kesihatan dalaman dan persekitaran kita juga. Dalam entri Brigett sini ada Brigett kongsikan "5 Punca Wanita Sukar Hamil". Takan wanita saja yang ada masalah sukar hamil kan? Lelaki pun sebenarnya ada juga mengalami masalah kesuburan. Terutamanya bila mereka seorang perokok, berat badan tidak ideal dan kekurangan Vitamin E dalam badan.

Bagaimana untuk mengatasi masalah kesuburan ini ada Brigett kongsikan di sini. Dengan menjaga gaya pemakanan dan cara hidup kita, boleh saja kita mengatasi masalah kesuburan secara semulajadi.

BAGAIMANA SET KESUBURAN SHAKLEE MEMBANTU MENGATASI MASALAH KESUBURAN?

 Vita-Lea Iron Formula

  • Vita-Lea Iron Formula mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang mana ia akan memenuhi nutrisi yang kurang dalam badan kita.
  • Untuk tingkatkan peluang untuk hamil, badan kita perlukan nutrisi yang lengkap.
Vita-C Plus
  • Sebab badan kita tidak mampu menghasilkan Vitamin C sendiri maka kita perlu mengambilnya melalui pemakanan. Vitamin C biasanya akan hilang dari badan kita melalui air kencing sejurus saja kita ambil Vitamin C. 
  • Oleh itu, amalkan Vita-C Plus kerana Vita-C Plus mempunyai sistem pelepasan perlahan-lahan yang mana ia mampu bertahan dalam badan kita selama 5 jam. 
  • Vita-C Plus membantu melindungi sel kita daripada dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Untuk tingkatkan tahap kesuburan sperma dan ovum, kita perlu lindunginya.
B-Complex
  • B-Complex yang lengkap dengan 8 jenis Vitamin B termasuklah asid folik dan biotin.
  • B-Complex mengandungi asid folik iaitu vitamin B9 untuk meningkatkan tahap kesuburan suami isteri. 
  • Lagipun, asid folik ini mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Kecacatan kromosom pada sperma lelaki ini boleh menyebabkan janin tidak dapat hidup lama. Maka, kes keguguran mudah berlaku.
GLA Complex
  • GLA Complex adalah kombinasi minyak borage yang mana ia lebih hebat daripada EPO.
  • GLA Complex membantu meningkatkan tahap kesuburan wanita dengan memberi kitaran haid yang teratur kepada wanita terlebih dahulu.
  • GLA Complex membantu memberi servikal mukus yang lebih berkualiti.
VITA-E COMPLEX
  • Tidak banyak Vitamin E yang digabungkan sekali dengan selenium yang dijual di pasaran.
  • Vita-E Complex ini berfungsi untuk memelihara saluran darah. Saluran darah yang baik membantu dalam merangsang sang suami.
  • Vita-E Complex juga membantu memeliharan sperma suami dengan memberi perlindungan kepada sperma daripada radikal bebas yang mampu merosakkan sel-sel sperma.
  • Vita-E Complex juga membantu memperbanyakkan kuantiti sperma.
***
Hubungi saya untuk dapatkan tawaran jauh lebih murah. Promosi hebat! Keahlian percuma, postage percuma, cash bonus bulan hadapan dengan harga Set Kesuburan yang jauh lebih menjimatkan. Boleh terus hubungi saya di 012 889 5717 atau KLIK LINK WHATSAPP INI.

Boleh juga terus membeli Set Kesuburan di link Esell dekat bawah ni.
Selepas pembelian, hubungi saya untuk dapatkan jadual makan khas Set Kesuburan ini.

Set Penjagaan Kulit Yang Mampu Memadamkan 10 Tahun Penuaan


Masa Brigett hadir BLNC hari tu, Shaklee menjemput Chris Kyrou iaitu Vice President Beauty Research and Development Shaklee Corporation untuk memberi penerangan tentang YOUTH Skin Care. Apa yang Brigett tertarik dengan set penjagaan kulit ini adalah kajian yang menunjukkan 2/3 daripada pengguna YOUTH Skin Care telah mengubah usia kulit mereka kepada 10 tahun lebih muda dengan penggunaan yang berterusan.




Bukan itu saja, malah 100% pengguna YOUTH Skin Care menunjukkan perubahan positif pada kulit mereka. Bukan 70%, bukan 80%, bukan 90% atau 98% tapi 100%. Bermaksud semua pengguna YOUTH Skin Care mengalami perubahan positif selepas menggunakan set penjagaan kulit ini hanya selama 7 hari sahaja.

Dengan bahan semulajadi yang ada dalam YOUTH Skin Care telah terbukti yang kita tidak perlu mengorbankan keselamatan dan ketulenan untuk keberkesanan. YOUTH dihasilkan tanpa bahan kimia yang berbahaya dan tiada bahan-bahan yang mungkin dipersoalkan seperti produk-produk lain yang memberi impak kepada kita dan Bumi.


Hari ini masuk hari ke-5 sudah Brigett sendiri guna YOUTH Skin Care ni. Memang best sangat skin care ni tau. Kesan boleh nampak seawal 2 hari. Tapi perbezaan skin care ini dengan skin care yang pernah Brigett guna sebelum ini boleh rasa selepas guna pertama kali. Memang lain sangat. Sebelum ini, muka Brigett mesti rasa sangat berminyak selepas 3 jam cuci muka, tapi pertama kali guna YOUTH Skin Care.. muka tidak berminyak langsung.

Boleh baca full review YOUTH Skin care dalam entri Brigett di sini "Day #2: Review YOUTH Skin Care Bersama Brigett."

Salah satu testimoni dari pengguna YOUTH Skin Care selama 28 hari.

Akhirnya, dengan set penjagaan kulit YOUTH kita pasti akan kelihatan lebih muda 10 tahun seperti mana kita rasa dari dalam. Semua kita pun inginkan kulit yang lebih muda kan? Kita mau sangat hilangkan jerawat batu, jerawat pasir, jeragat, kedutan dan parut pada muka kita. Jangan risau. Dengan YOUTH Skin Care ini, kita mampu miliki kulit idaman kita.


Pre-Order YOUTH Skin Care open sekarang. Booking set anda sekarang dan dapatkan Set YOUTH anda pada awal bulan Mac 2018. Boleh Whatsapp Brigett di 012 889 5717 atau KLIK LINIK INI untuk direct Whatsapp Brigett.

3 Langkah Mudah Untuk Ketahui Jenis Kulit Anda.


Masa Brigett di sekolah menengah, tidak pernah pun Brigett ambil peduli dengan jenis kulit Brigett. Yala, waktu itu kulit kita halus saja. Tapi bila mencecah usia 18 tahun, hormon mula bercelaru. Jerawat mula tumbuh dengan suburnya. Lama-kelamaan, Brigett sendiri pun tidak tahu jenis kulit Brigett. 

Muka kejap kering, kejap berminyak. Dengan cara yang akan Brigett kongsikan kejap lagi, kita boleh tau jenis kulit kita dengan mudah. Bila kita sudah tahu jenis kulit kita, mudahlah kita untuk beli skin care jenis apa yang sesuai dengan jenis kulit kita.


3 LANGKAH UNTUK KETAHUI JENIS KULIT ANDA

Langkah 1:
  • Cuci wajah dengan membersihkan seluruh make up yang ada pada wajah dan basuh muka untuk tanggalkan minyak dan kotoran.
Langkah 2:
  • Tunggu sekitar 1 hingga 2 jam dan jangan letak apa-apa produk pada wajah dan biarkan wajah kita terdedah dengan suhu bilik.
Langkah 3:
  • Selepas 1 hingga 2 jam, cek kulit anda dan tengok ciri-ciri di bawah ini yang mana keadaan kulit wajah anda.

APAKAH JENIS KULIT MUKA ANDA?

1. Kulit Normal
  • Tiada tanda kulit kering yang mengelupas.
  • Kulit rasa lebih halus bila dipegang.
  • Tidak berminyak.
  • Kulit nampak lebih tegang dan berseri.
Kulit jenis normal adalah kulit yang mempunyai kuantiti minyak dan air yang seimbang. Jika kulit anda senang adapt dengan cuaca atau suhu yang berlainan maka jenis kulit anda adalah dalam kategori kulit normal.
     
2. Kulit Berminyak
  • Kulit kelihatan berkilau dan licin bila disentuh.
  • Kulit mati nampak lebih tebal.
  • Kita sendiri rasa kulit wajah rasa sangat tidak selesa.
Jenis kulit berminyak adalah kulit yang menghasilkan kuantiti minyak yang berlebihan sehingga menyebabkan pori-pori tersumbat. Jenis kulit inilah yang paling senang diserang jerawat.


3. Kulit Kering
  • Kulit rasa lebih kering dan kaku bila ditarik.
  • Ada bahagian kulit wajah terkupas.
  • Kulit nampak lebih kusam dan nampak tidak berseri.
Kulit kering adalah jenis kulit yang tidak mengandungi kuantiti minyak mencukupi untuk wajah. Kulit juga akan rasa lebih kasar. Jenis kulit ini lebih sensetif dengan perubahan suhu dan cuaca yang berlaku secara mendadak.


4. Kulit Kombinasi
  • Kulit berminyak pada kawasan T-zone (dahi, dagu dan hidung) tapi di bahagian lain, kulit lebih normal ataupun kering.
Kulit jenis ini penting untuk dirawat dengan segera. Sebab bukan semua skin care sesuai untuk jenis kulit ini. Kena hati-hati bila memilih skin care.


Macam Brigett sendiri, jenis kulit Brigett adalah jenis kombinasi dan lebih kepada kombinasi kering. Memang sangat susah dapatkan skin care yang sesuai dengan jenis kulit ni. Sehinggalah Brigett jumpa skin care yang Brigett pakai sekarang, kulit rasa lebih fresh selepas cuci dan minyak tidak banyak keluar pada bahagian T-zone selepas beberapa jam Brigett cuci muka.

Dalam entri ini Brigett ada kongsikan kehebatan skin care yang Brigett pakai sekarang dalam "Day #2: Review YOUTH Skin Care Bersama Brigett.".. Memang hebat skin care ni, baru 2 hari Brigett pakai sudah nampak kesan positif. Jangan cakap 2 hari, selepas pakai pencuci muka dan toner memang boleh rasa perbezaan dengan semua skin care sebelum ini yang Brigett pernah pakai. Sangat-sangat berbaloi dan Brigett sangat bersyukur diberi peluang berjumpa skin care ni.

Semoga entri Brigett kali ini memberi manfaat kepada pembaca blog Brigett. xx

Luv,
Brigett Rusx.