Tanda-Tanda dan Cara Merawat Katarak Yang Anda Mesti Tahu!


Katarak terjadi disebabkan proses penuaan, kecederaan mata, penyakit atau pengambilan sesetengah jenis ubat. Katarak adalah antara punca utama kebutaan. Good news, katarak boleh dipulihkan. Katarak boleh dibuang jika menjejaskan aktiviti harian pesakit seperti memandu, membaca mahupun menonton TV. Pada peringkat awal katarak, penangguhan pembedahan tidak mempengaruhi kerosakan jangka masa panjang ke atas mata kita atau menyebabkan pembedahan menjadi sukar.


TANDA-TANDA DAN GEJALA KATARAK

  • Silau (cahaya lampu, cahaya matahari kelihatan sangat terang).
  • Rabun ayam.
  • Warna kelihatan pudar.
  • Kerap menukar cermin mata.
  • Penglihatan berganda pada sebelah mata sahaja.
  • Kabur penglihatan tanpa rasa sakit.


KOMPLIKASI

Katarak yang masih belum matang boleh dibedah sekiranya ia belum matang. Tapi bila katarak sudah matang ia perlu dibedah secepat mungkin sebelum katarak menjadi glukoma atau radang mata. Keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan kekal yang tidak boleh dipulihkan lagi.


CARA MENCEGAH

Antara yang punca katarak adalah disebabkan faktor umur. Tapi katarak juga boleh disebabkan oleh:
  • Penyakit Kencing Manis.
  • Faktor kongenital.
  • Faktor persekitaran seperti kecederaan mata.
  • Kekurangan zat makanan.
  • Pengambilan ubat-ubatan seperti Prednisolone (steroid)

LANGKAH-LANGKAH MENCEGAH KATARAK

Sehingga hari ini belum ada lagi cara untuk merawat katarak tapi kita boleh mencegah terjadinya katarak ini. Antara langkah mencegah:
  • Amalkan pemakanan seimbang.
  • Amalkan senaman berkala.
  • Kawal masalah kencing manis.
  • Berhati-hati dengan ubat-ubatan yang diambil.
  • Lindungi mata dengan cermin mata yang mempunyai pelindung dari sinar UV.
  • Lindungi mata dengan alat pelindung ketika melakukan aktiviti berbahaya seperti memaku, membawa bahan kimia atau memotong kayu.
Untuk pengambilan makanan seimbang, utamakan makanan yang tinggi dengan antioksidan untuk mencegah katarak. Perlindungan dari sinar UV juga sangat penting, oleh itu penggunaan cermin mata gelap sangat digalakkan.


Luv,
Brigett Rusx
Chibi Mom.
Share:

6 Sebab Bayi Anda Mesti Belajar Merangkak!


Dalam entri Brigett sebelum ini, Brigett ada kongsikan tentang tip merangsang anak untuk merangkak. Hari ini pula Brigett akan kongsikan kenapa bayi anda mesti belajar merangkak. Bukan kita mesti paksa anak merangkak ya.. Tapi sangat digalakkan untuk bayi melalui fasa merangkak, sebab dengan merangkak si manja akan mendapat beberapa manfaat dari segi kesihatan fizikal dan otak mereka.

6 KEBAIKAN MERANGKAK UNTUK BAYI ANDA

  1. Menguatkan leher, tangan, sendi dan otot.
  2. Koordinasi masa dengan tangan, kekuatan, tegangan otot, keseimbangan dan keterapilan jari.
  3. Mengembangkan sambungan jaringan saraf. Gerakan berulang-ulang semasa bayi merangkak akan merangsang dan mengembangkan lagi sambungan jaringan saraf otak mereka. Sehingga otak mereka dengan lebih berkesan dalam mengawal proses kronitif contohnya pemahaman, konsentrasi dan ingatan.
  4. Menguatkan otot besar dan kecil, melatih kemampuan motorik kasar dan halus.
  5. Melatih fungsi otak kanan dan kiri. Gerakan menyilang ketika merangkak akan merangsang kekuatan dan integrasi otak kanan dan kiri. Juga membantu koordinasi penggunaan kedua belah mata, telinga, tangan dan kaki.
  6. Merangsan kepekaan seperti kepekaan visual dan kepekaan terhadap jarak jauh dan dekat.

Kita sebagai ibu bapa kenalah memainkan peranan dalam perkembangan si manja. Kalau kita tidak perhati perkembangan anak-anak kita, jangan pula kita cakap anak kita lembab padahal kita sendiri tidak jalankan tanggungjawab sebagai ibu bapa.

Latihlah si manja merangkak seawal 4 bulan. Kalau anak lambat merangkak dalam usia 4-6 bulan, Brigett ada kongsikan tip merangsang anak untuk merangkak di sini "Anak Lambat Merangkak? Lakukan 6 Tip Ini Untuk Merangsang Mereka."

Semoga entri ini memberi info baru kepada anda. Jumpa di entri seterusnya! 😚

Luv,
Brigett Rusx.
Ibu Suka Berkongsi.
Share:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Maklumat dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan sebagai pengganti rawatan perubatan dan konsultasi doktor atau pakar pemakanan  mahupun dianggap sebagai preskipsi. Sesiapa yang percaya bahawa mereka mengalami sebarang jenis penyakit atau masalah kesihatan, sila berjumpa dengan doktor berkaitan untuk diagnosis dan rawatan susulan.

Memandangkan saya ada menyertakan testimonial pengguna produk yang disarankan, sila ambil perhatian bahawa kisah yang dikongsi oleh pengguna tidak pernah sesekali disarankan mahupun disahkan oleh pihak pembuatan produk berkenaan. Maklumat dalam blog/laman web ini bertujuan untuk berkongsi maklumat umum atau sumber pendidikan sahaja, bukan sebagai nasihat perubatan.

Tiada claims, guarantee, warranty atau assurance yang dijanjikan. Kisah yang disertakan bukan bermaksud untuk digunakan untuk diagnos atau rawatan penyakit, kecederaan atau dalam apa jua sekali pun menggantikan diagnosis dan rawatan perubatan. Maklumat yang terkandung dalam blog/laman web adalah sah untuk menyarankan penggunakan vitamin dan mineral untuk menjauhi sebarang ketidak-cukupkan vitamin dan mineral dalam badan. Penulis dan pengedar berkaitan tidak bertanggungjawab untuk sebarang misinterpretasi atau salah guna maklumat dalam blog/ laman web ini.

Sekiranya anda menghidap sebarang penyakit, sila dapatkan khidmat nasihat dari doktor dan pakar nutrisi/pemakanan anda.

Luv,
Brigett Rusxx
Pengedar Sah Shaklee Malaysia.
Share:

Anak Lambat Merangkak? Lakukan 6 Tip Ini Untuk Merangsang Mereka.


Masa Rev berusia 4 bulan, Brigett perasan dia mula meniarap dan cuba-cuba untuk angkat badan dia. Biasanya, bila bayi masuk umur 6 bulan hingga 10 bulan mereka mula sudah untuk meniarap dan mencuba untuk merangkak. Tapi selalu saya nampak ramai ibu mengadu anak mereka lambat merangkak berbanding dengan bayi lain.

First of all, kemampuan setiap bayi berlainan. Ibu bapa kena terima hakikat ini. Sebab kita tidak dapat paksa bayi untuk bertindak di luar kemampuan mereka. Kita tidak boleh paksa tapi kita boleh rangsang mereka untuk merangkak. Di sini saya kongsikan 6 tip untuk mengalakkan bayi anda untuk merangkak.

1. Selalu Meniarapkan Bayi Anda Sejak Awal. 

Macam Brigett, kami biasakan Rev meniarap seawal 2 bulan. Dia tidur pun meniarap. Dengan step ini, secara tidak langsung kita menggalakkan mereka untuk merangkak. Bila bayi meniarap, mereka akan cuba mengangkat kepala mereka dan mereka akan menggunakan perut mereka untuk mulakan pergerakan.

2. Elakkan Penggunaan Baby Walker.

Biasanya, masa Rev umur 4 bulan. Kami biasa letakkan dia di tempat luas seperti ruang tamu. Pastikan ruang tamu bersih. Jangan mengendong mereka mahupun meletakkan mereka di kereta sorong atau baby walker. Yang penting ada alas atau play mat untuk merangsang bayi merangkak.

3. Letakkan Mainan Di Hadapan Bayi.

Macam bagi umpan supaya bayi akan berusaha untuk mencapai mainan tersebut. Bila bayi sudah dapat capai, bagi mereka sedikit pujian. Kita yang sudah dewasa ni pun kalau dipuji mesti terus bertambah semangat kan?

4. Tunjukkan Si Kecil Cara Merangkak.

Masa ajar Rev merangkak dulu, Brigett buat demo depan Rev. Kami merangkak bersama-sama supaya senang Rev meniru cara merangkak.

5. Jangan Terburu-Buru Menyuruh Si Kecil Berjalan.

Macam yang Brigett cakap sebelum ini, kemampuan setiap bayi adalah berbeza. Biarlah si kecil kuasai fasa merangkak dulu baru beralih kepada fase berjalan. Biarkan si kecil melalui fase merangkak mereka dengan gembira tanpa rasa tertekan.

6. Senaman Khas Buat Si Manja.

Kadang-kadang stimulasi saja untuk merangsang bayi merangkak tidak mencukupi, oleh itu fisioterapi dan juga senaman boleh dilakukan dengan nasihat doktor.


Semoga tip ini memberi manfaat kepada anda. Banyakkan memberi galakan daripada paksaan kepada si manja ya. Jumpa anda di entri seterusnya.

Luv,
Brigett Rusx.
Ibu Suka Berkongsi.
Share:

YOUTH® Advanced Anti-Aging Regimen Skincare Yang Terbukti Berkesan, Semulajadi Dan Selamat Secara Klinikal


Jumaat yang lalu, Brigett menghadiri talk Shaklee untuk sneak peek skincare baru YOUTH® Advanced Anti-Aging Regimen yang bakal dijual pada bulan Mac nanti. Tapi Shaklee bagi peluang dengan leaders yang hadir pada Shaklee Business Leader Conference untuk beli 1 set. YAY! Tidak sabar tau mau hadir BLNC! Jadi Brigett akan menjadi antara pengguna terawal produk skincare baru YOUTH® ini tau. 

7 PERBEZAAN YOUTH® SKINCARE DENGAN SKINCARE DI PASARAN?


YOUTH® skincare terbukti secara klinikal. Perubahan yang dialami oleh pengguna diukur menggunakan Skin Age Indeks dan bukan atas sebab orang cakap bagus saja atau bukan atas sebab testimoni semata-mata.

***
  1. YOUTH® adalah skincare 100% semulajadi.
  2. Bebas daripada 2500 bahan kimia yang berbahaya.
  3. 100% wanita yang menjalani ujian klinikal mendapat kesan positif.
  4. 2/3 wanita ini didapat kulit mereka muda lebih 10 tahun dari usia sebenar.
  5. Tidak menjalani kajian ke atas haiwan.
  6. Menggunakan Skin Age Indeks untuk membuktikan perubahan kulit pengguna.
  7. Serum YOUTH® 10 kali lebih berkesan untuk mempercepatkan proses perubahan sel.
***


Skincare YOUTH® ini mampu memberi kesan seawal 7 hari. Apa tidak, CEO Shaklee Mr Roger Barnett sebelum ini sudah 8 tahun menjadi bahan experiment untuk skincare YOUTH® ini sebelum beliau buat keputusan untuk jual skincare YOUTH® hasil kajian team Shaklee. Siapa CEO company skincare yang berani jadi bahan experiment?

Excited? Eehhh mestilah! 8 tahun kajian dijalankan untuk skincare YOUTH® ni.. bukan buat buat buat di kilang lepas tu jual. Jom! Brigett ceritakan tentang skincare YOUTH® yang bakal mencantikan ramai wanita di seluruh dunia tidak lama lagi!


APAKAH KANDUNGAN YOUTH®?

  1. Apple Cell Extract & Gentle Vitamin A - Apple Cell Extract ni mempunyai molekul hampir sama macam sel manusia. Tu sebab proses penyerapan dan proses pembaharuan sel lebih cepat. Dengan Apple Cell Extract & Gentle Vitamin A akan buat kulit kita rasa lebih muda, segar, lembut dan halus.
  2. Schisandra Chinensis Fruit Extract - Schisandra Chinensis Fruit Extract ini ada juga dalam produk Shaklee lain iaitu DTX Complex yang mana ia membantu untuk menyokong struktur kulit serta memberi nutrient kepada kulit kita.
  3. Vital Repair + ( Vitamin, Botanical) - Melawan radikal bebas dari pencemaran dan sinar UV. Ia juga memberi perlindungan kepada kulit.
  4. Lotus Japonicus Extract - ada pada Collagen Powder Shaklee. Ia menyokong dalam penghasilan collagen dan elastin. Membantu memberi kulit kita yang lebih gebu dan membantu mengurangkan kedutan.
  5. Muscadine Grape Polyphenols - ada pada Vivix Shaklee yang mana ia bertindak sebagai antioksidan dan membantu memberi perlindungan untuk collagen serta elastin kulit kita.

6 SKINCARE DALAM SET YOUTH®.

  1. Luminous Gel Oil Cleanser.
  2. Perfecting Skin Toner.
  3. Radiance C + E.
  4. Youth Activating Serum.
  5. Age Defense Mineral Moisturizer SPF 50.
  6. Advanced Renewal Night Cream.

TESTIMONI YOUTH® DARI UJIAN KLINIKAL YANG DIJALANKAN.







Sudah lama mencari skincare yang terbukti berkesan secara klinikal?
Sudah lama mencari skincare yang 100% semulajadi?
Sudah lama mencari skincare yang semulajadi dan boleh bagi kesan yang cepat?

YOUTH® skincare adalah skincare yang anda tercari-cari selama ini. Excited?! Tidak sabar nak beli? Set YOUTH® akan mula dijual pada Mac 2018. Tapi boleh saja place order sekarang! Takut-takut maca launch Mac 2018 nanti terus sold out!


Untuk dapatkan Set YOUTH® boleh hubungi Brigett di http://brigettrusx.wasap.my atau call/sms di 012 889 5717.

Luv,
Brigett Rusx
Your Trusted YOUTH® Skincare Distributor.
Share:

Sijil Halal Shaklee 2018


Sijil Halal Shaklee 2018 by Islamic Service of America (ISA).

Kenapa eh bukan halal JAKIM? 

Sebab produk Shaklee bukan dibuat di Malaysia. Shaklee dibuat di US. ISA ini adalah satu badan Islam sama macam JAKIM juga cuma ia bertempat di US. ISA antara badan yang sangat strict dalam memberi sijil halal di US. ISA juga diiktiraf sebagai salah satu badan agama Islam di bawah JAKIM. Boleh rifer gambar di bawah ni.


Share:

Bagaimana Surirumah Ini Jana Hampir RM900 Dalam Masa 9 Hari?


Ramai yang fikir surirumah tidak perlu pun buat kerja seperti berniaga dan sebagainya, sebab ada sang suami yang boleh memberi wang saku dan memenuhi kehendak dan keperluan sang isteri. Tapi ramai yang tidak tahu bagaimana kehidupan seorang surirumah. Surirumah juga ada impian sendiri. Mereka juga ada keinginan untuk melancong, beli beg tangan kegemaran mereka sendiri, ada simpanan sendiri dan yang paling surirumah teringin sangat buat ialah bantu suami bayar bil dan beli barang keperluan di rumah serta mampu berikan keperluan terbaik untuk anak-anak.

Saya juga seorang surirumah dan saya juga ada impian seperti ini. Saya sangat ingin berikan kebebasan kewangan dan masa untuk suami saya. Sebab sebelum ini, bila saya selalu ikut parents balik kampung untuk sambut perayaan, mesti suami tiada bersama dengan kami. Saya ambil keputusan untuk menjalankan bisness dari rumah, untuk berikan kebebasan masa untuk suami saya.

Kini, memang suami saya sudah menjadi Work-At-Home-Dad. Kami sama-sama buat bisness Shaklee dari rumah sahaja. Memang sekarang suami di rumah 24 jam bantu saya jaga anak bila saya uruskan bisness kami. Masalah salah faham dengan suami pun tiada sudah. Yala, sebab suami sudah depan mata 24 jam. Memang tiada sudah peluang mau sangka yang bukan-bukan.

Apa yang best sangat bisness Shaklee ni sampai boleh bagi suami saya berhenti kerja? Apa yang best sangat dengan bisness Shaklee sampai Shaklee boleh bagi kami hampir RM900 dalam masa 9 hari padahal hanya kerja dari rumah saja.

5 SEBAB KENAPA BISNESS SHAKLEE SANGAT SESUAI UNTUK SURIRUMAH, PENGANGGUR DAN GOLONGAN PROFESIONAL.

1. Sistem Dropship Yang Sangat Sistematik

Untuk surirumah, sangat susah untuk kita berniaga dengan menyewa kedai sambil jaga anak bukan? Kalau diberi peluang untuk buat bisness dari rumah, asalkan ada internet dan telefon pintar sudah memadai.

Kalau saya, saya order saja barang dari website Shaklee. Lepas tu Shaklee yang akan urus pembungkusan barang dan postage sekali. Barang akan sampai di pintu rumah customer. Mudah bukan? Kita pun tidak perlu keluar dari rumah.


Yang best, kalau barang ada apa-apa. Shaklee akan tanggung. Sebab bila kita beli barang melalui webiste Shaklee, Shaklee sediakan insurance kepada order kita. Barang rosak, kita pun tidak rugi.

2. Modal Kecil

Untuk mulakan bisness Shaklee, kita boleh daftar keahlian dengan membayar yuran keahlian sebanyak RM68.90 atau kita kumpul order sehingga 200 point untuk layak keahlian percuma. Marketing tools semuanya percuma. Bagaimana untuk boost sale secara online, yang itu kena join group saya dulu baru saya ajar caranya.

Kita tidak perlu pun sewa kedai atau buat pinjaman untuk buat stock. Seperti yang saya explain di point yang pertama, surirumah boleh order barang dari website Shaklee dan Shaklee akan poskan order customer. Kita tidak perlu keluarkan satu sen pun untuk simpan stok. Jadi tiadalah risiko stok basi bawah katil.


3. Mesra Masa

Bisness Shaklee sangat flexible. Masa anak tidur kita boleh jalankan bisness kita. Masa kita melancong dengan family, bisness tetap jalan. Anak masuk wad sakit pun, order tetap masuk, pasif income tetap jalan.


4. Bonus Lain

Sistem dropship Shaklee ni berbeza dengan sistem dropship yang lain. Di Shaklee, selain untung runcit kita akan dapat juga komisyen lain. Contohnya, cash bonus aktif berdasarkan kumpulan point kita selama tempoh sebulan, cash bonus pasif, car bonus, insentif bonus, leadership bonus. Selain itu, kita juga akan diberi percutian percuma jika performance kita baik sepanjang cycle. Shaklee juga akan bagi penghargaan kepada kita.





Best kan? Kita bukan dapat untung runcit semata-mata saja tapi banyak lagi bonus lain yang kita dapat. Lagi best, bisness ini boleh diwarikan kepada anak-anak kita.

5. Latar Belakang Syarikat

Syarikat Shaklee sudah ditubuhkan 62 tahun yang lalu. Shaklee juga adalah syarikat yang mencipta vitamin pertama iaitu Vitalea yang dicipta pada tahun 1915. Sudah 1 abad produk Shaklee berada di muka bumi. Inilah yang menunjukkan produk Shaklee berkesan kerana ia sudah digunakan selama 103 tahun. Syarikat sudah sangat kukuh. Tiada sebab lagi untuk meragui Syarikat Shaklee dan produknya.

Kol Sanders KFC bertukar cenderamata dengan Dr Shaklee. Mereka bertukar antara Basih H dan satu bucket KFC.
Kita pun tahu KFC sudah berada di muka Bumi berapa lama kan? Begitu juga dengan Shaklee. Berminat untuk membina legasi bisness sendiri yang boleh diwarisi kepada anak-anak? Berminat untuk mencari wang tambahan? Jangan lepaskan peluang ini. Cepat daftar sekarang!


Boleh terus hubungi kami di 012 889 5717 atau direct whatsapp ke http://brielleacademy.wasap.my.
Share:

Cara Hilangkan Gastrik Dalam Masa Sebulan


Saya masih ingat lagi masa ambil ESP selepas lahirkan anak pertama. Inilah pertama kali saya minum ESP. Minum ESP untuk rasa lebih bertenaga lepas bersalin tapi gastrik pula hilang. Sampai sekarang saya tidak pernah lagi mengalami pedih pada ulu hati. Best sangat. Boleh baca entri saya di sini untuk cerita lebih lanjut "Ibu Ini Kongsikan Bagaimana Gastrik Yang Dialami Selama 13 Tahun Hilang Selepas.."

PUNCA GASTRIK

Penyakit gastrik merujuk kepada keradangan pada lapisan dinding perut. Dalam perut kita terdapat satu lapisan mukus semulajadi yang bertindak untuk melindungi dinding perut kita daripada bahan kimia berasid. Bahan kimia berasid ini sebenarnya sangat diperlukan untuk proses penghadaman makanan dalam perut.


Antara punca penyakit gastrik ni adalah:
  • Kekerapan mengambil ubat-ubatan secara berlebihan. 
  • Penyalahgunaan alkohol juga boleh menyebabkan keradangan pada dinding perut.
  • Anemia.
  • Refluks hempedu.
  • Penyalahgunaan dadah.
  • Stress.
  • Jangkitan virus.

SIMPTOM GASTRIK

Kewujudan gastrik ni akan terus merosakkan dinding perut sampailah dinding perut mengalami pendarahan. Antara simptom gastrik:
  • Sakit perut.
  • Hilang selera makan.
  • Rasa loya.
  • Muntah-muntah.
Jika penyakit gastrik dibiarkan sehingga menyebabkan pesakit mengalami masalah najis berdarah yang berwarna hitam atau muntah darah, tolong hantar pesakit tersebut ke klinik atau hospital berdekatan dengan kadar segera. Bila pesakit mengalami masalah seperti ini, ia menunjukkan pesakit sudah berada di tahap yang sangat serius di mana berlakunya ulser perut dan pendarahan pada dinding perut.

BAGAIMANA ESP MEMBANTU MERAWAT GASTRIK?

ESP adalah minuman protein dalam bentuk serbuk yang bersumberkan kacang soya. ESP tidak mengandungi kolestrol dan berasaskan dari tumbuhan, maka ia sangat sesuai juga untuk pesakit kencing manis. 


    Manfaat ESP Soy Protein Isolate Powder:
    • Genetik soya tidak diubahsuai.
    • 100% semulajadi.
    • Mengandungi 9 amino asid perlu.
    • Membina semula sel yang rosak.
    • Memperbaiki sel rosak.
    • Memberi rasa kenyang yang lebih lama.
    • Memberi tenaga berpanjangan.
    • Membantu kulit jadi lebih berseri.
    • Membantu memudarkan parut jerawat.
    • Mengecutkan jerawat.
    • Memudarkan jeragat.
    • Mengurangkan risiko kanser.
    • Menguatkan imun tubuh.
    • Memelihara kesihatan jantung.
    Info lebih lanjut tentang ESP dalam artikel ini "ESP Soy Protein Isolate Powder".





    ***
    Hubungi saya untuk dapatkan tawaran jauh lebih murah. Promosi hebat! Postage percuma dan harga yang jauh lebih menjimatkan. Boleh terus hubungi saya di 012 889 5717 atau KLIK LINK WHATSAPP INI.

    Boleh juga terus membeli ESP di link Esell dekat bawah ni.


    Selepas pembelian, hubungi saya untuk mendapatkan jadual makan khas ESP untuk masalah gastrik.
    Share: