5 Tips Memilih Sumber Protein Yang Betul


Banyak produk protein yang dijual di pasaran. Kadang-kadang susah untuk kita memilih sumber protein yang terbaik untuk keluarga kita. Bila susah sangat mau pilih, kita ambil keputusan untuk makan daging, ikan dan telur saja untuk dapatkan sumber protein. Tapi dapatkah sumber ini melengkapkan keperluan protein harian kita?

Saya akan kongsikan 5 tips memilih sumber protein yang betul untuk melengkapkan sumber keperluan anda sekeluarga.

1. Protein Tumbuhan atau Protein Haiwan?

Protein yang berasaskan tumbuhan dan protein berasaskan haiwan, sama-sama mengandungi kandungan protein yang sama. Tapi sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam yang mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Protein yang berasaskan tumbuhan seperti dari soya, adalah protein yang lebih mudah dihadam.

2. Kandungan Kolestrol Tinggi atau Kolestrol Rendah?Protein berasaskan tumbuhan tidak mengandungi kolestrol. Manakala, protein berasaskan haiwan mengandungi kolestrol. Tahukah kamu? Bila kita terlalu banyak ambil makanan yang tinggi kolestrol, kita cenderung mengalami masalah tekanan darah tinggi.

3. Kandungan Tinggi Lemak atau Rendah Lemak?

Protein haiwan mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuhan bebas daripada lemak tepu dan transfat. Sumber kekacang, biji-bijan, tauhu dan bijirin penuh boleh memberi anda protein tanpa lemak berlebihan.

4. GMO atau bukan-GMO?GMO (Organisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang telah diubahsuai genetiknya dengan menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan.

Bila memilih sumber protein, pastikan protein tersebut tidak diubahsuai genetiknya.

5. Sumber Semulajadi atau Sumber yang diproses?

Sebolah-bolehnya dapatkan sumber protein yang semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien. Bila kita tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet kita, kita boleh memilih serbuk protein yang berkualiti tinggi di mana sumber protein ini memberi asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi anda.

Sekarang kita sudah tahu sumber protein apa yang kita harus berikan kepada tubuh kita. Boleh baca artikel saya seterusnya untuk mengetahui 6 Sebab Kenapa Tubuh Kita Perlukan Protein.

PROTEIN TERBAIK UNTUK KELUARGA ANDA.


ESP adalah protein yang memenuhi 5 ciri-ciri di atas. Selain daripada sumber soya semulajadi, ESP juga mengandungi 9 asid amino yang badan kita perlukan. ESP juga mampu menurunkan paras kolestrol. Untuk membeli protein terbaik untuk keluarga anda, boleh juga klik ORDER NOW di bawah ini.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di talian 012 889 5717 atau terus KLIK LINK INI.