10 Kepentingan Isteri Perlu Tahu Untuk Menjaga Kesihatan Suami


Tahukah anda?

Secara purata, jangka hayat lelaki 5 tahun lebih pendek dari jangka hayat wanita (sumber: Institute of Health Metrics and Evaluation Malaysia, Life Expectancy 1990-2015).

Itu sebab bukan wanita sahaja yang perlu menjaga kesihatan, malah lelaki juga perlu menjaga kesihatan untuk menikmati kehidupan yang lebih panjang dan sihat. Oleh itu, isteri juga perlu memainkan peranan dalam menjaga kesihatan suami. Biasalah kalau lelaki ni agak susah sikit kita mahu nasihatkan. Yang penting, isteri sediakan sahaja makanan yang sihat untuk suami. Ada 10 cara untuk membantu suami kita memiliki tahap kesihatan yang maksimum.

1. Tingkatkan Pengambilan Protein

Kenapa pengambilan protein penting untuk suami kita? Sebab protein membekalkan:
  • Tenaga dan stamina yang berpanjangan.
  • Memastikan suami rasa lebih kenyang di antara waktu makan.
  • Membantu membina dan mengekalkan jisim otot suami.
Isteri perlu memilih sumber protein yang sihat. Macam mana pula protein yang sihat? Protein sihat ini seperti;
  • Daging tanpa lemak.
  • Produk tenusu rendah lemak.
  • Kacang.
  • Protein soya berasaskan tumbuhan.
2. Makan Multivitamin Setiap Hari

Oleh sebab suami berkerja siang malam untuk mencari nafkah buat anak isteri, sudah semestinya tabiat pemakanan yang sihat telah diabaikan dan suami terlepas banyak nutrien penting. Itu sebab pengambilan multivitamin sangat penting kerana multivitamin membantu untuk:
  • Mengisi jurang pemakanan suami.
  • Meningkatkan penghasilan tenaga.
  • Meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.
3. Amalkan Vitamin C Setiap Hari

Vitamin C adalah antioksidan yang sangat hebat untuk:
  • Menyokong kesihatan imun suami.
  • Membantu membaiki tisu.
  • Melindungi sel-sel suami anda daripada radikal bebas.
  • Meningkatkan kesihatan sperma dan peluang untuk persenyawaan adalah tinggi. (Rujukan: Akmal M, Qadri JQ, Al-Waili NS, Thangal S, Haq A, Salmoon KY. Improvement in human semen quality after oral supplementation of vitamin c. J Med Food. 2006 Fall; 9(3):440-2.)
4. Dos Harian Omega-3

Omega-3 terbukti berupaya untuk:
  • Mengurangkan kolestrol jahat (LDL) dan trigliserida serta merendahkan risiko penyakit jantung.
  • Membantu meningkatkan fungsi kognitif untuk daya ingatan yang lebih baik dan ketajaman mental.
  • Menjadi agen anti-keradangan yang baik. 
  • Menggalakkan sendi yang kuat.
  • Rujukan: 
    • Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ, American Heart Association. Nutrition C. Fish consumption, fish oil, omega 3-fatty acids, and cardivascular disease. Circulation 2002; 106:2747-57.
    • Van Gelder BM, Tijhuis M, Kalmijn S, Kromhout D. Fish consumption, n-3 fatty acids, and subsequent 5-y cognitive decline in elderly men: the Zutphen Elderly Study. Am J Clin Nutr 2007;85:1142-7.
    • Calder PC. n-3, polyunsaturated fatty acids, inflammation and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6 Suppl):1505S-1519S.
    • Goldberg RJ, Katz J. A meta-analysis of the analgesic effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. 2009 May;129(1-2):210-23. Epub 2007 Mar 1.
5. Kekalkan Tenaga Dengan B-Complex

Vitamin B memberi manfaat kepada suami anda:
  • Menggalakkan pengeluaran tenaga badan suami.
  • Menambahbaik prestasi dan ketahanan otot.
  • Memperbaiki memori dan tindak balas anda.
  • Meningkatkan mood dan kesihatan kogniti.
  • Rujukan:
    • David O. Kennedy, Rachel Veasey, Anthony Watson, Fiona Dodd, Emma Jones, Silvia Maggini, and Crystal F. Haskell. Effects of B vitamin complex with vitamin c and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl). 2010 Jul; 211(1): 55-68.
6. Lakukan Yang Terbaik Dengan Vitamin E

Pengambilan Vitamin E untuk suami anda sangat penting kerana Vitamin E:
  • Membantu memusnahkan radikal bebas untuk memastikan sel-sel badan sihat.
  • Meningkatkan keanjalan saluran darah untuk menggalakkan peredaran yang sihat.
  • Selenium membantu meningkatkan kecergasan dan membaiki kesihatan sperma.
7. Perlindungan Polifenol Untuk Suami

Isteri perlu peka tehadap pengambilan polifenol kepada suami kerana polifenol ini sangat penting untuk tingkatkan kesihatan suami.
  • Memastikan suami bertenaga dengan mengecas sel badan untuk prestasi terhebat.
  • Antioksidan hebat dengan sifat anti-radang.
  • Menggalakkan peredaran darah yang sihat.
8. Tinggalkan Tabiat Meroko

Berhenti merokok untuk mengurangkan risiko terhadap penyakit berbahaya dan tingkatkan prestasi kelelakian suami. Tambahan lagi, suami akan kelihatan lebih muda, bau lebih menyenangkan dan sudah pasti wang juga tidak terganggu.

9. Teruskan Bersenam

Bersenam sangat penting:
  • Menggalakkan peredaran darah yang sihat, menjadikan anda sihat dan kuat.
  • Membantu badan merembeskan endrophin yang membuatkan anda bahagia.

10. Jaga Pemakanan dan Kekal Cergas

Nutrien adalah sumber tenaga untuk otak dan ia berhubung rapat dengan kesihatan mental serta emosi sang suami. Untuk kesihatan secara keseluruhan, tingkatkan pengambilan untuk:
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Karbohidrat yang tidak ditapis.
  • Lemak yang sihat.
  • Protein tanpa lemak.
  • Makanan yang rendah indeks glisemik (GI).
  • Serat.
Sekarang isteri sudah tahu 10 kepentingan untuk suami. Jangan lupa untuk pastikan suami anda sihat selalu. Ketua keluarga memerlukan kesihatan yang berpanjangan bagi mengelak tenaga negatif menyelubungi keluarganya.

Luv,
Brigett.

Cara Merawat Rabun Jauh Tanpa Pembedahan


Seksanya rabun mata sampai 375. Kalau bangun pagi, sebelum cuci muka mesti cermin mata yang duluan dicari. Selalu saya pun kalau lepas bangun mesti cari cermin mata dulu. Haha! Hari-hari tanya anak atau suami "Mana spek mamy?" Sampai naik meluat suami dengar soalan tu setiap pagi. Masalah rabun ini boleh ditangani sebenarnya. Jom kita ikuti cerita Puan Mashidayu Mohyi bagaimana rabun mata beliau dari 375 turun ke 50 dalam masa 5 minggu.
"Assalamualaikum, nama saya Siti Mashidayu. Di sini saya ingin berkongsi kisah mengenai mata saya. 
Saya ada masalah rabun jauh sejak usia 15 tahun. Kerana sangat gemar membaca buku dan menonton televisyen, rabun mata saya bermula dengan power 100 dan sekarang sudah bertambah menjadi 375. Dalam 6 bulan lepas, saya baru sahaja menukar cermin mata saya yang powernya 300 kepada 375. Kenaikan sebanyak 75 power ini menyebabkan saya mengalami sakit kepala di bahagian depan dan di atas kening. Saya sangka saya mengalami migrain tapi bila cek dengan optometris, power saya pula yang bertambah. 
Saya sangat takut kerana saya tidak gemar memakai cermin mata. Sudah banyak saya lakukan untuk kurangkan masalah rabun saya ini dengan memakan banyak lobak tetapi masih tiada hasil. 
Usia perkahwinan saya sudah hampir 11 bulan tapi belum lagi ada rezeki untuk menimang cahaya mata. Jadi saya ambil langkah untuk cuba mengamalkan Vivix Shaklee. Dari pembacaan saya, Vivix boleh membantu untuk hamil. 
Selepas mengamalkan Vivix 5 minggu sebanyak 2 kali sehari, saya merasakan ada perubahan yang sangat ketara pada mata saya. Setiap hari kepala saya sakit dan saya tidak boleh pakai cermin mata saya lebih dari 2 jam. Kalau saya pakai cermin mata lebih dari 2 jam, saya akan rasa sakit kepala, mata berat dan pening-pening. 
Kerana tidak tahan, saya pergi berjumpa optometris semula. Doktor buat ujian test mata dengan saya sebanyak 2 kali. Sebab doktor menyedari ada sesuatu yang terjadi pada mata saya. Selepas dikaji, rupanya masalah pening saya ada kaitan dengan power mata yang tidak serasi. 
Rupa-rupanya power saya menurun sebanyak 50 di sebelah kiri, dan 50 juga di sebelah kanan. Alhamdulillah saya terkejut sangat kerana tidak menyangka, selama ini saya beranggapan rabun susah nak turun. Saya amat bersyukur dan sekarang saya sudah tukar cermin mata baru dan masih mengamalkan pengambilan Vivix untuk bebas dari cermin mata dan bagi kesihatan dalaman saya. 
Doakan saya dapat rezeki menimang baby pulak. Terima kasih Allah, terima kasih Vivix."

Rupanya Vivix bantu kurangkan masalah rabun mata. Semangat saya mahu minum Vivix juga ni selepas baca cerita Puan Mashidayu. Saya pun rabun juga. Selepas amalkan Vivix cuma silau sahaja yang berkurang. Power rabun jauh belum cek lagi. Kita berkenalan pula dengan Vivix yang membantu mengurangkan power rabun mata Puan Mashidayu ini.

Vivix Anti Oksidan 10x Lebih Hebat dari Resveratrol

Bagaimana Vivix membantu dalam mengurangkan masalah rabun mata? Vivix mengandungi resveratrol yang tinggi dengan kandungan antioksidan. Oleh sebab Vivix ini juga mengandungi polifenol, ia telah menjadikan Vivix merupakan gabungan antara resveratrol dan polifenol di mana Vivix ini 10x ganda lebih hebat dari resveratrol sahaja.

Antioksida inilah yang menghalang radikal bebas dari merosakkan sel kita. Bila sel pada mata diperbaharui dan dilindungi, sel rosak yang menyebabkan mata kita rabun itu akan disingkirkan dan digantikan dengan sel baru. Itu sebab rabun mata boleh diatasi dengan Vivix.


Manfaat Vivix;
  • Memperbaharui sel.
  • Melindungi sel.
  • Mencegah masalah sakit jantung.
  • Merencatkan sel kanser.
  • Melawan radikal bebas.
  • Memberi tenaga.
  • Anti-keradangan.
  • Anti-penuaan.
  • Mengurangkan masalah kencing manis.
  • Melawan strok.
  • Mencegah masalah nyanyuk.
  • Menyokong kesihatan mata.
  • Meningkatkan kesihatan sendi.
  • Membantu mengurangkan masalah berat badan berlebihan.
  • Meningkatkan kesuburan

***

Konsultasi Merawat Masalah Rabun Mata,

Hubungi Brigett 012 889 5717 untuk konsultasi lanjut.

Saya berpengalaman menyusun jadual pemakanan bagi mereka yang ingin merawat masalah rabun mata dengan lebih senang dan cepat serta servis tiptop hanya untuk pelanggan saya sahaja. *wink*

***

Shaklee Independent Distributor,
Brigett Rusxx -  SID 1089776
012 889 5717

Jika anda ingin menjana pendapatan bermodal rendah dengan Shaklee boleh terus hubungi saya. Anda akan layak secret group dari kami untuk mengetahui bagaimana kami menjana income di Shaklee dengan mudahnya hanya dari rumah sahaja. Bimbingan akan diberikan sehingga anda berjaya mencapai pendapatan yang anda impikan.
Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.

Rahsia Kulit Gebu Seperti Kulit Bayi Semasa Berpantang


Berpantang hari ke 19 tapi kulit nampak lebih fresh dan lebih cantik, tidak nampak macam berpantang pun. Siapalah ibu yang tidak mahu kulit cantik selepas melahirkan anak kan? Kebanyakan ibu ada masalah kulit nampak kusam, tidak bermaya dan sangat pucat selepas melalui proses kelahiran. Selain badan lemah, berat badan pun naik, kulit kering, kulit mengeleber, pinggang rasa sakit dan macam-macam lagi kan?

Puan Hasifah berkongsi pengalamannya berpantang 19 harinya. Tiada rasa sakit sendi, kulit gebu macam kulit baby, kulit tegang sampai orang lain fikir Puan Hasifah sudah habis pantang. Boleh jalan laju siap pakai seluar pula tu masa berpantang. Berpantang tapi tidak macam berpantang pun kan? Jom kita tengok pengakuan Puan Hasifah di laman Facebooknya.


Hah.. Itulah pengakuan Puan Hasifah tentang pengalamannya mengamalkan produk Shaklee sepanjang berpantang. Selain mengamalkan collagen, Puan Hasifah juga mengamalkan Set Berpantang Shaklee.
"So Cip rate set berpantang Shaklee as gred A berbanding semua set berpantang atau jamu yang Cip pernah cuba masa berpantang. Sebab takde satu set pun buat kulit Cip jadi berseri."


Nampak macam berpantang 19 hari tak? Saya sendiri pun susah mau bezakan samada Puan Hasifah ini seorang ibu atau pun masih anak dara. Waduh gebunya kulit Puan Hasifah ni walaupun berpantang. Nampak macam belum kahwin pun padahal sedang berpantang. Jom kita kenali apakah produk yang Puan Hasifah amalkan ini sehingga kulit gebu macam kulit bayi walaupun sedang berpantang.

Collagen Powder Shaklee

Collagen Powder ini diekstrak dari sisik ikan merah. Ikan merah ini mampu menyelam sedalam 5000 meter dari permukaan air. Itu sebab kolagen yang ada pada sisik ikan merah ini sangat berkualiti berbanding dari sumber kolagen lain. 7 kandungan utama collagen powder inilah yang membantu kulit Puan Hasifah cantik sepeti kulit bayi.


Manfaat Collagen Powder Shaklee;
  • Menyerikan dan mencerahkan kulit.
  • Mengurangkan kedutan.
  • Menegangkan dan menganjalkan payudara,
  • Melembapkan kulit bagi mengurangkan rasa kering dan gatal pada muka.
  • Menyokong kesihatan sendi dan tulang.

Set Berpantang Shaklee



  • ESP - protein yang memperbaiki sel rosak dan mengantikan dengan sel baru. Memberi tenaga semasa dan selepas hamil.
  • Sustained Released Vita-C Plus - Merangsang collagen dalam badan untuk mempercepatkan penyembuhan. Menjaga kesihatan gusi dan gigi semasa dan selepas hamil.
  • Vita-Lea Iron Formula - Memenuhi lopong-lopong nutrisi yang kurang dalam badan.
  • OmegaGuard - Agen anti-keradangan dan membantu membakar lemak jahat. Membantu perkembangan otak janin.
  • B-Complex - Mencegah kecacatan pada janin dan mencegah terjadinya baby blues semasa berpantang.
  • Ostematrix - Mencegah masalah sembelit, membantu menyingkirkan toksin dan menjaga tulang semasa dan selepas hamil.

***

Konsultasi Dapatkan Kulit Gebu Semasa Berpantang,

Hubungi Brigett 012 889 5717 untuk konsultasi lanjut.

Saya berpengalaman menyusun jadual pemakanan bagi mereka yang ingin mendapatkan kulit gebu semasa berpantang dengan lebih senang dan cepat serta servis tiptop hanya untuk pelanggan saya sahaja. *wink*

***

Shaklee Independent Distributor,
Brigett Rusxx -  SID 1089776
012 889 5717

Jika anda ingin menjana pendapatan bermodal rendah dengan Shaklee boleh terus hubungi saya. Anda akan layak secret group dari kami untuk mengetahui bagaimana kami menjana income di Shaklee dengan mudahnya hanya dari rumah sahaja. Bimbingan akan diberikan sehingga anda berjaya mencapai pendapatan yang anda impikan.

 
Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.