3C Yang Buat Saya Keluar Dari Comfort Zone


Dalam Shaklee, ada 3C yang ditawarkan. Jika kita join member, kita boleh nikmati 3C ini.

Masa saya mula-mula join Shaklee, bukan saya tahu pun pasal 3C ni. Sebab masa tu fikir mahu makan sendiri saja, belum terbuka hati pun mahu berbisness. Bila saya sudah terbuka hati mahu aktif dalam bisness Shaklee, saya buka business manual. Kejap saya baca Bahasa, kejap saya baca English. Punya satu pun saya tidak faham. Mahu tanya upline pun upline sedang berpantang, segan betul. Baru saya cari super upline. Bulan itu juga saya fight untuk naik Supervisor, itu sebab sanggup cari super upline sebab mahu faham sistem itu betul-betul kan. Kalau tidak faham, macam mana mahu fight, ya dok?

Jadi masa belek-belek business manual, saya dapat tahu Shaklee offer 3C ini kepada pengedar-pengedarnya. Apakah 3C ini? 3C ini adalah Cash Bonus, Car Bonus dan Convention.

1. Cash Bonus

Cash bonus ini siapa-siapa pun boleh dapat. Tidak kira lah member yang makan sendiri ataupun yang buat bisness Shaklee. Kalau member yang makan sendiri mencapai point minimum bulanan, maka mereka akan layak bonus juga. Best kan? Shaklee tetap bayar juga walaupun makan sendiri sahaja. 

Saya ada downline makan sendiri, setiap bulan bonus Shaklee dia 3 angka. Hah, siapa mahu bagi duit begitu banyak setiap bulan? Kalau kita beli barang dekat drug store, beli sampai RM1000 pun dapat point saja mana store itu bagi kita cash back kan?

Best ke best Shaklee ni?


Setiap bulan Shaklee akan direct transfer bonus kita ke dalam akaun yang kita daftarkan pada 15hb setiap bulan. Kadang-kadang itu Shaklee akan transfer awal. Shaklee tidak akan masukkan bonus kita itu dalam akaun bank upline dahulu baru upline yang transfer dekat kita, perkara macam ini tiada dalam Shaklee. Shaklee juga tiada e-wallet, tiada istilah kena cairkan dulu atau apa-apa yang melibatkan pihak ketiga baru kita boleh dapat bonus kita tu.

Shaklee direct transfer dekat pengedar tau. Tengok bertapa jujurnya Shaklee menjaga hak pengedarnya. Shaklee tidak mahu ada pengedar salah gunakan sistem mereka.

Satu nombor ID yang didaftarkan hanya boleh daftarkan satu nombor akaun bank sahaja. Adil ke adil? Adil kan? Upline pun tiada peluang mahu kacau profile downline.


Bila kita terima bonus dari Shaklee, Shaklee akan sediakan Bonus Statement. Bonus Statement Shaklee sangat laku tau. Boleh pakai untuk beli kereta atau rumah. Best kan?

2. Car Bonus

Car Bonus ini ada 2 pilihan. Samada kita pilih untuk program 3 bulan atau program 4 bulan. Yang penting kita kena kumpul 30,000 car uv dalam tempoh yang diberi.

Saya fight Car Bonus masa saya masih Senior Supervisor. Capai rank Coordinator dan dalam masa yang sama saya lengkapkan program Car Bonus 4 bulan. Memang mencabar. Kalau kena suruh ulang balik buat Car Bonus memang saya akan fikir 2 kali lagi. 😆😆


Selepas tahu saya berjaya lengkapkan stage 4 Car Bonus, berderai air mata tau. Besok dia itu, saya tidur setengah hari haha.. Yala, sudah penat. Lagipun reward lah dekat dirikan, sudah penat 4 bulan tu.

Car bonus Shaklee ini dalam bentuk cash. Shaklee tidak bagi kita kereta satu biji tapi Shaklee akan masukkan car bonus dalam bonus statement kita. So car bonus ni kita boleh guna untuk beli apa-apa sahaja. Terpulanglah samada kita mahu beli barangan dapur, bayar CCM kereta, atau buat beli handphone baru.

Paling minimum car bonus yang Shaklee berikan dalam RM500. Bukan sikit tahu. RM500 tu sudah macam gaji kerja cashier tau. Hah.. Bersyukurlah Shaklee ni murah hati betul dengan pengedarnya.

Best ke best? Best kannnn??

3. Convention

Convention yang Shaklee tawarkan ini adalah percutian dalam dan luar negara. Tapi start tahun 2017, local trip Shaklee tak buat lagi. Shaklee ganti dengan regional trip. Masa 2015, Shaklee ada tawarkan Asia Trip bagi mereka yang baru naik rank dan maintain rank selama 4 bulan. Saya fight program itu dan saya layak 5 Stars Asia Trip for FREE!!



Shaklee trip memang best! 10 bintang saya bagi. Ini cuma trip biasa-biasa sebab kami tidak fight point untuk trip. Kalau regional dan international kena fight point baru layak. Untuk Cycle 2016/2017, saya dapat 1 tiket ke regional trip!😍

Trip biasa-biasa un tapi layanan sangat tip top! Apa yang paling saya suka dengan trip Shaklee ni, semua benda free. Perlu bawa badan sahaja. Pocket money pun Shaklee bagi tau. Tak ke best tu? Makanan pun semua sedap-sedap!! Aduii rindunyaa!!!


Tahun ini kita hantar suami pergi bercuti. Trip Shaklee kita boleh hantar ahli keluarga pergi melancong. Boleh bagi dekat mak ayah pergi Umrah. Boleh bawa anak-anak pergi melancong dengan Shaklee. Yang penting point untuk setiap individu mencukupi syarat.

Cycle depan Shaklee akan bawa kita ke Bangkok, Mediterranean Cruise dan Umrah. Bagi leader yang effective selama 3 bulan berturut-turut (Coordinator dan ke atas) akan join Leaders' Retreat. Shaklee mahu spend duit untuk leadership development. Doakan Brigett supaya Brigett dapat bawa lebih ramai leader Brielle Kingdom bercuti dengan Shaklee. *crossing fingers*

***

Best tak 3C yang Shaklee tawarkan ni? Sebab 3C inilah saya perlahan-lahan keluar dari comfort zone saya sebab mahu sangat fight semua 3C nih kan? hehe.. Terlajak pula sampai naik rank, complete car bonus program, dapat lagi tiket percutian cruise Penang-Phuket. Kalau dulu saya kena cabar, saya buat tak tahu seja. Tapi bila nampak 3C yang Shaklee tawarkan ini, sendiri pula cabar diri sendiri.

Next cycle kita fight lagi sampai boleh dapat banyak tiket trip Shaklee!!


Luv,
Brigett Shaklee Lover