Bagaimana Abang Ini Mengatasi Masalah Anxiety Disorders Dalam Masa 3 Bulan?



Apakah anxiety disorders?

Anxiety disorders ini adalah suatu keadaan di mana individu mengalami ketakutan dan kebimbangan yang kronik. Emosi pesakit tidak stabil, cepat tersinggung dan pesakit juga akan mula melihat benda-benda ilusi. Seorang pesakit yang mengalami penyakit ini mula merasa lebih selesa selepas mengamalkan vitamin Shaklee. Jom kita ikuti ceritanya ini.


****


Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye...Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊

Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes...aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients...aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.

I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.

Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.

Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.

Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe...mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.

Punyalah syok aku baca mengalahkan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.



Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?

Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.


****

Rupa-rupanya kita boleh dapat masalah seperti ini bila badan kita kekurangan nutrisi. Ternyata makanan tambahan bukan sekadar untuk cantik, kurus tetapi juga untuk kita kekal dengan jiwa yang positif. Syukur abang ini jumpa Shaklee dan tidak lagi mengalami masalah ini. Bee pun naik syok baca cerita abang ni. Best sangat Bee rasa tau sebab Bee sedang share makanan tambahan yang betul-betul berkesan untuk bersihkan bukan sahaja tubuh badan tetapi juga jiwa kita.



Luv,
Brigett


Resveratrol Bantu Mengatasi Duplikasi Sel Yang Tidak Seimbang

Kanser terjadi disebabkan duplikasi sel yang tidak seimbang berpunca darpada radikal bebas. Resveratrol yang terkandung dalam Japanese knotweed mempunyai efek pencegah terhadap penyakit kanser. Resveratrol terbukti mampu mencegah penyakit kanser seperti kanser payudara, kanser prostat, kanser colon, kanser pankreas, kanser paru-paru dan tiroid. Sifat Vivix yang mengandungi resveratrol dan polifenol bertindak lebih cepat 10 kali ganda daripada resveratrol sahaja.


Gambar testimoni ini adalah testimoni daripada salah seorang cancer survivor dan telah mengambil Shaklee sudah lebih 10 tahun. Sekarang beliau sudah bebas dari kanser dan kelihatan semakin sihat jika dibandingkan 10 tahun yang lalu semasa beliau menghidap penyakit kanser.


Vivix mengandungi resveratrol yang membantu menyekat perkembangan kanser dan resveratrol ini juga membantu memperbaharui, melindungi dan menjaga sel kita yang diancam oleh radikal bebas. Itu sebab pentingnya kita mengamalkan Vivix pada waktu kita sihat bukan pada waktu kita sudah sakit. Lebih baik mencegah daripada mengubati.



Luv,
Brigett.

Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.

Vivix Bantu Cepatkan Penyembuhan Luka Caesarean.


Luka caesarean adalah luka akibat pembedahan selepas bersalin. terdapat dua jenis caesarean iaitu jenis menegak dan melintang. Selalunya doktor akan memilih menggunakan cara melintang kerana luka akan cepat sembuh dan kurang sakit dengan cara ini. Tempoh untuk luka pembedahan caesarean mengambil masa 10 hingga 14 hari untuk kulit bercantum semula. Luka pembedahan melibatkan banyak lapisan, termasuklah lapisan dalam rahim, lapisan pada selaput dan kulit. Ini menyebabkan luka tersebut mengambil masa 42 hari iaitu 6 minggu untuk sembuh sepenuhnya.
Proses penyembuhan luka caesarean ini boleh dicepatkan dengan mengamalkan makanan tambahan yang mengandungi resveratrol semasa berpantang. Resveratrol berfungsi sebagai mempercepatkan penyembuhan luka pada sel. Bila proses penukaran sel rosak kepada sel baru, tisu-tisu kita yang luka atau rosak juga akan sembuh dengan lebih pantas.

Vivix mengandungi gabungan resveratrol dan polyphenols yang mana menjadikan Vivix 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol sahaja. Vivix mampu melawan 4 mekanisma penuaan dengan membantu memperbaharui, melindungi dan memperbaiki sel kita. Ikuti entri saya di "Ibu Bersalin Caesarean Mengalami Kesan Positif Seawal 3 Hari Selepas Mengamalkan Vivix."

Manfaat Vivix Kepada Ibu Berpantang Sama Ada Bersalin Normal Mahupun Caesarean.

➧Memperbanyakkan air susu ibu.
➧Mencegah terjadinya bengkak susu.
➧ Menyembuhkan rahim dengan lebih pantas.
➧Memberi tenaga berpanjangan semasa berpantang.
➧Mencuci rahim agar tiada darah tertinggal di dalam rahim.
➧ Memberi seri pada wajah, kulit dan rambut yang lebih sihat.
➧Mengelakkan tekanan atau kemurungan semasa berpantang.
➧ Mempercepatkan proses penyembuhan luka bersalin dalam dan luar.
➧Mengembalikan bentuk badan kepada sebelum bersalin dengan lebih cepat.

Dipercayai ibu selepas bersalin sama seperti bayi yang baru lahir, oleh itu ibu yang berpantang sangat digalakkan untuk mengamalkan Vivix kerana Vivix merupakan anti penuaan yang mampu memperbaharui sel kita. Dengan pengambilan Vivix secara berterusan semasa berpantang, sudah pasti fizikal kita akan nampak 10 tahun lebih muda dari usia sebenar. Yala, bila lagi kita mahu kembali muda kan?

***

Setiap pembelian Twin Pack Vivix akan dapat;

➧ FREE MEMBERSHIP
➧ FREE POSTAGE
➧ FREE 2 PAPER BAG 
➧ CASH BACK


Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.

DHA dan EPA Bantu Masalah Autisme


Kanak-kanak Autisme ini sangat istimewa. Sebanyak 10% penghidap autisme dikenalpasti memiliki idiot savant di mana mereka mempunyai kemahiran istimewa dalam bidang komputer dan matematik, berupaya mengingati fakta, kebolehan dalam bidang muzik dan kesenian.

Rakan saya ini mempunyai anak buah yang mengidap autisme. Anak buahnya lambat bercakap dan tidak fokus. Kena hantar pergi latihan di Bukit Padang Kota Kinabalu pun tidak menunjukkan perubahan positif. Selepas sepupu rakan saya ini tahu tentang manfaat Omega Guard yang boleh membantu dalam masalah autism, sepupunya terus beli dan berikan kepada anaknya.


Seleas 3 bulan, anaknya menunjukkan kesan positif. 40% perkembangan positif jika dibandingkan dengan keadaan anak buahnya sebelum ini. Sekarang anak buahnya sudah pandai menyanyi ABC, sudah pandai bermain dengan adik barunya, dan sudah pandai main puzzle. Syukur, OmegaGuard bantu masalah autisme anak buahnya. Jika ibu bapa tidak peka dengan perkembangan anak-anak, takut nanti masalah autisme ini tidak dapat diatasi lagi apabila kanak-kanak sudah meningkat dewasa.

OmegaGuard mengandungi 90% minya ikan dan berfungsi untuk otak yang sihat. Ia mengandungi DHA dan EPA sekaligus. So, kita tidak perlu mengambil DHA dan EPA bersaingan lagi. DHA penting untuk penghantaran isyarat-isyarat otak dan meningkatkan komunikasi antara sel-sel. Gabungan DHA dan EPA telah terbukti memberi manfaat bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah gangguan hyeraktif dan autisme.
Boleh baca artikel saya "Anakku Autisme, Apa Perlu Aku Lakukan?" supaya ibu bapa tahu apa mereka perlu lakukan bila mereka perasaan simptom-simptom autisme pada anak mereka.

Saya sangat galakkan ibu bapa untuk mengambil langkah awal apabila ibu bapa perasan akan perkembangan si manja yang akan lambat berbanding kanak-kanak lain. Ibu bapa juga perlu mengambil berat dan belajar sedikit tentang simptom-simptom autisme agar kita boleh menangani masalah anak kita lebih awal. Bagi si ibu, boleh amalkan OmegaGuard seawal 4 bulan usia kandungan bagi menyokong perkembangan otak si manja.

Itu sahaja dari saya untuk entri kali ini. 😘



Luv,
Brigett

Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.

Anakku Autisme, Apa Perlu Aku Lakukan?


Autisme ialah gangguan psikitrik atau gangguan perkembangan yang mengakibatkan masalah dalam komunikasi dan kemahiran sosial sama ada perkembangan bahasa yang lambat atau tidak berkembang. Pengesahan awal mampu menyelamatkan keadaan dan kanak-kanak ini boleh dilatih sekurang-kurangnya dalam hal menguruskan diri sendiri. Biasanya, petanda ini tidak disedari dan menyebabkan anak terus terperangkap dengan dunianya dan sukar untuk menjalani kehidupan apabila membesar kelak.

"Terdapat beberapa kategori autisme ini. Antaranya autisme Autistic disorder, atau "Klasik Autisme", "Sindrom Asperger" aka "Atypical Autisme" dan Pervasive Development Disorder." - Dr Mastura Badzis, Pensyarah Institusi Pendidikan, Universiti Islam Antarabangsa.
Kanak-kanak yang mengalami autisme mempunyai rupa bentuk fizikal yang sama dengan kanak-kanak normal. Ini menyebabkan kita sukar untuk membezakan kecuali ibu bapa peka akan simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka.

Antara Simptom-Simptom Autisme


  • Tidak menunjukkan eye contact.
  • Tidak bertindak balas terhadap senyuman.
  • Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, sentiasa bersendirian.
  • Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri sendiri seperti menghantukkan kepala ke dinding.
  • Terlalu sensetif, mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti bunyi, cahaya, atau pergerakan.
  • Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang atau mengeluarkan suara 'robotik' dan sering menyebut perkataan berulang kali serta melentikkan badan untuk mengelak apabila dipeluk.
  • Sukar untuk mengubah rutin yang mana jika diubah akan mengakibatkan tantarum.
  • Mereka juga sering menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.
  • Gemar mengibarkan tangan dan memusing-musingkan badan setempat.
"Penyakit autisme ini diwarisi secara genetik atau keturunan tanpa sebab yang diketahui. Hal ini disebabkan kerana autisme berpunca dari faktor biologi dan neurologi pada otak mereka. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pendedahan kepada persekitaran yang tercemar, berat semasa lahir dan kelahiran pramatang." -Dr Mastura Badzis, Pensyarah Institusi Pendidikan, Universiti Islam Antarabangsa.

Apa Perlu Ibu Bapa Lakukan?



  1. Ibu bapa hanya boleh mengesan tanda-tanda awal melalui senarai semak perkembangan normal kanak-kanak tetapi tidak boleh sambil lewa mengatakan anak adalah seorang autisme.
  2. Bawa si manja untuk mendapatkan pemeriksaan dengan pakar pendengaran (audiologist) kerana ada kemungkinan kanak-kanak tidak boleh bertutur walaupun usia sudah menjangkau tiga tahun.
Rawatan terapi untuk kanak-kanak autisme hanya boleh dijalankan oleh pakar sahaja. Antara rawatan untuk kanak-kanak autisme ialah Applied Behaviour Analysis atau play theraphy.

Cara Mendekati Kanak-Kanak Autistik
  1. Ibu bapa harus menggunakan cara penjagaan one-to-one care kerana kanak-kanak autistik memerlukan cara penjagaan ini. Cara ini perlu diteruskan dengan kesabaran yang tinggi kerana kanak-kanak autistik tidak menghiraukan kewujudan orang lain.
  2. Elakkan merenung atau menyentuh kanak-kanak autistik kerana ini akan menyebabkan mereka stress.
  3. Untuk memgasuh dan membimbing, ibu bapa digalakkan untuk mengguna bahan wujud secara langsung atau alat bantuan seperti gambar agar mereka senang menterjemahkannya.
  4. Ibu bapa juga boleh memberikan kemahiran sosial melalui teknik berkumpulan, bercerita dan sebagainya.
  5. Dengan menyediakan persekitaran yang selamat, struktur jadual rutin yang tetap dan suasana yang tenang boleh mengurangkan gejala autisme ini.
  6. Beri peluang kepada mereka untuk merasa semua perkara yang ada di persekitaran untuk merangsang otak mereka.
  7. Ibu bapa boleh melatih anak-anak mereka untuk menguruskan diri sendiri bagi menempuh alam dewasa.
Kepekaan ibu bapa dan pengesaan awal amat diperlukan agar masalah autistik ini dapat dibendung sebelum mereka menjadi dewasa. Ibu bapa boleh mendaftarkan anak-anak autisme ke group support untuk mendapatkan sokongan, bertukar pendapat dan mengatasi ketegangan yang dialami. Menghantar anak ke sekolah yang menawarkan pendidikan khas untuk kanak-kanak autisme boleh membantu mereka mengatasi masalah komunikasi dan sosial serta mengurangkan tingkah laku yang kurang sesuai. Dengan langkah-langkah ini, kanak-kanak autistik akan mampu menguasai kemahiran untuk hidup apabila dewasa kelak.

Ikuti cerita kawan saya dalam artikel "DHA dan EPA Bantu Masalah Autisme" yang mempunyai anak buah autisme dan bagaimana anaknya beransur pulih.



Luv,
Brigett.


OMEGAGUARD™

OmegaGuard™ adalah asid lemak yang penting (EFA) dan tidak boleh dihasilkan oleh badan kita. Ramai orang tidak mendapat Omega 3 yang cukup. Manakala, Omega 3 sangat penting bagi mereka yang darahnya mengandungi trigliserida.

Asid lemak Omega 3 boleh didapati di dalam minyak ikan dan tumbuhan. Minyak ikan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA. Walnut, minyak zaitun dan flaxseed mengandungi ALA. Penguraian ALA kepada EPA dan DHA bergantung kepada tubuh seseorang.
Jika enzim dalam badan tidak begitu baik, ini menunjukkan ALA tidak banyak yang diuraikan. Tapi jangan takut, OmegaGuard™ Shaklee ini mengandungi ketiga-tiga rakan baik ini iaitu EPA, DHA dan ALA.


MENGAPA MESTI PILIH OMEGAGUARD™ SEBAGAI SUPLEMEN HARIAN
  • OmegaGuard™ bukan dari hati minyak ikan, tetapi ia diekstrak dari ikan laut sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.
  • OmegaGuard™ adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.
  • OmegaGuard™ merupakan minyak ikan paling tulen yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi.
  • Satu sajian OmegaGuard™ membekalkan 905mg asid-lemak Omega 3 EPA dan DHA.
  • Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseuktikal teknologi terkini untuk menghasilkan OmegaGuard™ dan Shaklee bukan menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi kerana kaedah ini hanya memusnahkan sesetengah nutrisi dan ia tidak mampu menapis logam yang berbahaya kepada kesihatan kita.
  • OmegaGuard™ dihasilkan dengan proses penyulingan proprietari tiga molekule untuk mengekstrak asid lemak Omega 3 yang paling tulen dan semulajadi. Dalam masa yang sama juga, proses ini menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl)


*polychlorinated biphenyl – merupakan bahan kimia industri yang sangat bertoksik.


KEPENTINGAN OMEGAGUARD™ KEPADA ANDA
  • Asid lemak Omega 3 membantu merembeskan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos.
  • Asid lemak Omega 3 juga membantu mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS dan memberi kulit yang cantik dan kemerah-merahan.
  • DHA dan EPA membantu menentang thrombosis, melincirkan saluran darah dan melancarkan peredaran darah.
  • Sangat efektif dalam membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan pada leher atau sakit kepala.
  • Membantu merendahkan kolestrol.
  • Menghindari pembekuan darah.
  • Membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL.
  • Mengawal masalah obesiti.
  • Mencegah arteriosclerosis, myocardial infraction.
  • Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin.
  • Membantu perkembangan memori.
  • Meningkatkan sistem imun.
  • Membantu menjaga kesihatan paru-paru.
  • Membantu menentang kanser.
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi.
  • Mencegah insomnia.
  • Membantu mengurangkan tekanan dan kemurungan.
  • Membantu kanak-kanak autism dan hyperaktif.


SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL OMEGAGUARD™
  • Kanak-kanak seawal 1 tahun dan ke atas (yang penting sudah pandai mengunyah)
  • Lelaki dewasa
  • Wanita dewasa
  • Wanita hamil
  • Wanita berpantang
  • Wanita menyusukan bayi
  • Wanita menopous
  • Warga emas


HARGA DAN KUANTITI OMEGAGUARD™
Harga: RM144.16
Kuantiti: 90 capsules
Sajian:
  • 1 bulan (untuk dewasa)
  • 3 bulan (untuk kanak-kanak)
*Jaminan Shaklee: Sentiasa Selamat, Berkesan dan Mesra Alam.
**Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

Selepas pembelian, 
sila hubungi nombor di bawah untuk dapatkan jadual 
& cara makan vitamin serta konsultasi percuma.

3C Yang Buat Saya Keluar Dari Comfort Zone


Dalam Shaklee, ada 3C yang ditawarkan. Jika kita join member, kita boleh nikmati 3C ini.

Masa saya mula-mula join Shaklee, bukan saya tahu pun pasal 3C ni. Sebab masa tu fikir mahu makan sendiri saja, belum terbuka hati pun mahu berbisness. Bila saya sudah terbuka hati mahu aktif dalam bisness Shaklee, saya buka business manual. Kejap saya baca Bahasa, kejap saya baca English. Punya satu pun saya tidak faham. Mahu tanya upline pun upline sedang berpantang, segan betul. Baru saya cari super upline. Bulan itu juga saya fight untuk naik Supervisor, itu sebab sanggup cari super upline sebab mahu faham sistem itu betul-betul kan. Kalau tidak faham, macam mana mahu fight, ya dok?

Jadi masa belek-belek business manual, saya dapat tahu Shaklee offer 3C ini kepada pengedar-pengedarnya. Apakah 3C ini? 3C ini adalah Cash Bonus, Car Bonus dan Convention.

1. Cash Bonus

Cash bonus ini siapa-siapa pun boleh dapat. Tidak kira lah member yang makan sendiri ataupun yang buat bisness Shaklee. Kalau member yang makan sendiri mencapai point minimum bulanan, maka mereka akan layak bonus juga. Best kan? Shaklee tetap bayar juga walaupun makan sendiri sahaja. 

Saya ada downline makan sendiri, setiap bulan bonus Shaklee dia 3 angka. Hah, siapa mahu bagi duit begitu banyak setiap bulan? Kalau kita beli barang dekat drug store, beli sampai RM1000 pun dapat point saja mana store itu bagi kita cash back kan?

Best ke best Shaklee ni?


Setiap bulan Shaklee akan direct transfer bonus kita ke dalam akaun yang kita daftarkan pada 15hb setiap bulan. Kadang-kadang itu Shaklee akan transfer awal. Shaklee tidak akan masukkan bonus kita itu dalam akaun bank upline dahulu baru upline yang transfer dekat kita, perkara macam ini tiada dalam Shaklee. Shaklee juga tiada e-wallet, tiada istilah kena cairkan dulu atau apa-apa yang melibatkan pihak ketiga baru kita boleh dapat bonus kita tu.

Shaklee direct transfer dekat pengedar tau. Tengok bertapa jujurnya Shaklee menjaga hak pengedarnya. Shaklee tidak mahu ada pengedar salah gunakan sistem mereka.

Satu nombor ID yang didaftarkan hanya boleh daftarkan satu nombor akaun bank sahaja. Adil ke adil? Adil kan? Upline pun tiada peluang mahu kacau profile downline.


Bila kita terima bonus dari Shaklee, Shaklee akan sediakan Bonus Statement. Bonus Statement Shaklee sangat laku tau. Boleh pakai untuk beli kereta atau rumah. Best kan?

2. Car Bonus

Car Bonus ini ada 2 pilihan. Samada kita pilih untuk program 3 bulan atau program 4 bulan. Yang penting kita kena kumpul 30,000 car uv dalam tempoh yang diberi.

Saya fight Car Bonus masa saya masih Senior Supervisor. Capai rank Coordinator dan dalam masa yang sama saya lengkapkan program Car Bonus 4 bulan. Memang mencabar. Kalau kena suruh ulang balik buat Car Bonus memang saya akan fikir 2 kali lagi. 😆😆


Selepas tahu saya berjaya lengkapkan stage 4 Car Bonus, berderai air mata tau. Besok dia itu, saya tidur setengah hari haha.. Yala, sudah penat. Lagipun reward lah dekat dirikan, sudah penat 4 bulan tu.

Car bonus Shaklee ini dalam bentuk cash. Shaklee tidak bagi kita kereta satu biji tapi Shaklee akan masukkan car bonus dalam bonus statement kita. So car bonus ni kita boleh guna untuk beli apa-apa sahaja. Terpulanglah samada kita mahu beli barangan dapur, bayar CCM kereta, atau buat beli handphone baru.

Paling minimum car bonus yang Shaklee berikan dalam RM500. Bukan sikit tahu. RM500 tu sudah macam gaji kerja cashier tau. Hah.. Bersyukurlah Shaklee ni murah hati betul dengan pengedarnya.

Best ke best? Best kannnn??

3. Convention

Convention yang Shaklee tawarkan ini adalah percutian dalam dan luar negara. Tapi start tahun 2017, local trip Shaklee tak buat lagi. Shaklee ganti dengan regional trip. Masa 2015, Shaklee ada tawarkan Asia Trip bagi mereka yang baru naik rank dan maintain rank selama 4 bulan. Saya fight program itu dan saya layak 5 Stars Asia Trip for FREE!!



Shaklee trip memang best! 10 bintang saya bagi. Ini cuma trip biasa-biasa sebab kami tidak fight point untuk trip. Kalau regional dan international kena fight point baru layak. Untuk Cycle 2016/2017, saya dapat 1 tiket ke regional trip!😍

Trip biasa-biasa un tapi layanan sangat tip top! Apa yang paling saya suka dengan trip Shaklee ni, semua benda free. Perlu bawa badan sahaja. Pocket money pun Shaklee bagi tau. Tak ke best tu? Makanan pun semua sedap-sedap!! Aduii rindunyaa!!!


Tahun ini kita hantar suami pergi bercuti. Trip Shaklee kita boleh hantar ahli keluarga pergi melancong. Boleh bagi dekat mak ayah pergi Umrah. Boleh bawa anak-anak pergi melancong dengan Shaklee. Yang penting point untuk setiap individu mencukupi syarat.

Cycle depan Shaklee akan bawa kita ke Bangkok, Mediterranean Cruise dan Umrah. Bagi leader yang effective selama 3 bulan berturut-turut (Coordinator dan ke atas) akan join Leaders' Retreat. Shaklee mahu spend duit untuk leadership development. Doakan Brigett supaya Brigett dapat bawa lebih ramai leader Brielle Kingdom bercuti dengan Shaklee. *crossing fingers*

***

Best tak 3C yang Shaklee tawarkan ni? Sebab 3C inilah saya perlahan-lahan keluar dari comfort zone saya sebab mahu sangat fight semua 3C nih kan? hehe.. Terlajak pula sampai naik rank, complete car bonus program, dapat lagi tiket percutian cruise Penang-Phuket. Kalau dulu saya kena cabar, saya buat tak tahu seja. Tapi bila nampak 3C yang Shaklee tawarkan ini, sendiri pula cabar diri sendiri.

Next cycle kita fight lagi sampai boleh dapat banyak tiket trip Shaklee!!


Luv,
Brigett Shaklee Lover

Part 2: Shaklee Business Leader National Conference 2017

HELLO!

Awal pagi bangun bersiap sedia nak pergi BLNC!! Berkobar-kobar semangat sebab boleh jumpa ramai SID lain yang selalunya kita chat dekat whatsapp seja. Hari ini boleh chit chat face to face. Yay!

Bila kami tiba di Sunway Convention Centre aura tu lain sangat dengan aura masa National Conference 2016. Hehe.. Ini kali kedua saya join event besar Shaklee. Almaklumlah baru seja aktif berShaklee lepas setahun setengah join member.

Acara pagi dari jam 8 pagi hingga 10 pagi cuma sarapan ringan. Shaklee tidak pernah hidangkan makanan tidak sedap tau. Semuanya sedap-sedap. Kalau join trip percuma Shaklee lagi la berpeluang makan makanan sedap sampai mata boleh pusing sampai belakang kepala tau.


Team Sabah!

Tepat jam 10 pagi, kami masuk dewasa. Sesi pagi CEO Shaklee Roger Barnett akan bersama-sama dengan kami. Lepas makan tengah hari, beliau terpaksa terbang semula ke USA atas urusan kerja. Memang billionaire, jadual sangatlah padat.



Dapat teka berapa umur CEO Shaklee Corporation? Susah nak teka umur dia berapa kan sebab nampak jauh lebih muda dari umur sebenar. Cergas pula tuh.


Bahagian marketing strategy diulas oleh President Shaklee Malaysia. Memang berbeza marketing strategy Shaklee untuk tahun-tahun seterusnya. Sangat rugi siapa yang tidak buat Shaklee, sebab peluang untuk kembangkan bisness sangatlah luas.


Memberkit Shaklee yang baru akan dikeluarkan pada awal bulan April. Tapi Shaklee bagi kami secara percuma semasa BLNC!! Selain itu kami dapat planner 2017, wristband dan pendrive juga! BEST KAN??!!


Inilah antara gifts yang Shaklee bagi kepada pengedar mereka semasa BLNC. Sebab kami korbankan hari Sabtu kami, so Shaklee rewardkan kami dengan gifts ini kata President Helen. Generous betul President kita kan.



Pada sebelah petang pula, Shaklee buka forum tentang makanan tambahan di antara Dr Daggy dan Dr Rajbans Singh. Dalam forum tersebut, mereka membincangkan tentang kepentingan makanan tambahan.



Selepas forum selesai, Dr Daggy tampil ke hadapan untuk memberi penjelasan tentang Landmark Study.


Les Wong memberi info tentang Shaklee Difference. So, kami tahu apa kelebihan Shaklee dengan produk lain. Kajian klinikal pun sudah memang sangat berbeza, marketing plan pun memang jauh lebih baik berbanding MLM lain. Itu sebab saya susah sangat nak berpisah dengan Shaklee.

Sebelum kami balik ke hotel, Shaklee ada sediakan lagi minum petang. Seharian kami dalam dewan tapi tidak pun rasa jemu. BLNC tahun depan nak datang lagi! Tahun depan kita bawa lebih ramai leader Brielle Kingdom!! 😍😍


Luv,
Brigett
Coordinator Shaklee